Egészség

Jobban látnak a szabadban játszó gyerekek

Tudtuk, hogy a tévé vagy a számítógép nem tesz jót a gyerekek látásának - sem -, de az új, hogy a szabadtéri fogócskázás meg kifejezetten kellene az éles látáshoz.

Megvédi a gyerekek látását a szabadtéri játékA Cambridge Egyetem kutatói szerint minden szabadban töltött óra csökkenti annak kockázatát, hogy a gyerek rövidlátó lesz. Megállapították, hogy azok, akiknél már gyerekkorban rövidlátás alakult ki, hetente átlagosan közel 4 órával kevesebb időt töltöttek a szabadban, mint azok a kortársaik, akiknek nincsenek látásproblémáik.

Kiszámolták, hogy minden szabad levegőn töltött óra 2 százalékkal csökkenti a gyermekkori rövidlátás kialakulásának esélyét, függetlenül attól, hogy a gyermek egyébként mennyi időt tölt közeli tárgyra fókuszálva, így például a számítógép előtt vagy épp olvasással.

Mindez a tudósok szerint annak tudható be, hogy a szembe jutó természetes fény olyan anyagok termelődését serkenti, melyek a látás élességéért felelősek. A jótékony hatást fokozza a testmozgás és az, ha a gyerek odakinn minél többet néz a távolba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top