Egészség

Már készül a felejtést elősegítő pirula

Szeretnél felejteni? És ha csak a rossz emlékeket törölné ki egyetlen pirula? Félelmetes belegondolni, hogy már dolgoznak egy ilyen gyógyszeren.

Tablettával szabadulhatunk meg rossz emlékektől?A Leicester Egyetem kutatói egereken végzett kísérletek során azonosítottak egy fehérjét, melyet az agy a stresszre válaszul termel, a szorongás csökkentésére. Úgy vélik, hogy ezen fehérje szintjének emelésével mesterségesen meg lehetne könnyíteni a negatív, traumatikus élmények feldolgozását, sőt azt sem tartják kizártnak, hogy teljesen ki lehetne törölni a memóriából ezeket az emlékeket.

A tudósok terve az, hogy kikísérleteznek egy olyan tablettát, mellyel az említett fehérjeszint növelhető. A gyógyszer a kutatók szerint a depresszióban szenvedők kezelésére is alkalmas lehet. Mivel azonban rengeteg kutatásra van még szükség a tabletta kifejlesztéséhez, ezért egy évtizedet még egész biztosan várni kell rá.

Ezzel párhuzamosan egy holland orvoscsoport szintén egy hasonló projekten dolgozik: felfedezték ugyanis, hogy a béta-blokkoló gyógyszerek, melyeket szívbetegségek kezelésére használnak, segítenek feldolgozni a rossz emlékeket is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top