Egészség

A soványságra születni kell?

Ha valaki ijesztően vékony, még egyáltalán nem biztos, hogy anorexiás. Egy friss tanulmány szerint az extrém soványság genetikailag kódolt is lehet.

A soványságra születni kell? A Lausanne-i Egyetem és a londoni Imperial Főiskola kutatói 95 000 ember DNS-ét vizsgálták meg. Kiderült, hogy a 16-os kromoszóma egy részének megkettőződése okozhatja a kifejezetten sovány testalkatot.

A szakemberek szerint ez nagyjából 2000 emberből egynél fordul elő: a férfiaknál huszonháromszorosára, a nőknél pedig ötszörösére növelve annak valószínűségét, hogy az illető testsúlya nagyon alacsony lesz.

„Első alkalommal sikerült azonosítani az extrém soványság genetikai okát – mondta a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Philippe Froguel, a kutatás vezetője.

A szakember elmondta, hogy azon gyerekek felénél, akik az átlagnál kevesebbet hajlandóak csak enni, gyakran ez a genetikai adottság van a háttérben. „Ha tehát az ilyen gyerek nem eszik rendesen, az nem az ő, és nem a szülők hibája” – emelte ki Froguel.

A tudósok most olyan módszerek kifejlesztésén dolgoznak, melyekkel a genetikailag kódolt soványság kezelhető, és így az étvágy javítható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top