Egészség

Nincs időnk mozogni

Nincs időnk, fáj mindenünk, és különben is öregek vagyunk már a mozgáshoz. Ezek csak a leggyakrabban elhangzó kifogások, ha mozogni kellene.
Nincs időnk mozogni Győzd le a visszereket sporttal!

A mozgás teljes hiánya és a krónikus betegségek kialakulása egyértelműen összefügg. Egy kutatás szerint, míg a rendszeres mozgást nem végzők 49 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben, addig ez az arány már a rendszeres gyaloglás, sétálás esetén is 18 százalékra csökkenthető. Az sem számít igazán, hogy mit sportolunk, a mozgás a lényeg.

Magyarország egészségügyi statisztikák alapján nem állunk jó helyen, mondhatni hátulról az elsők vagyunk az EU-ban. Persze hogyan is lenne ez másként, ha ma egy 7 éves gyerek átlag 5 órát csücsül a televízió előtt! Ráadásul ez nem a gyerek hibája, ők ugyanis örömmel mozognak, ha megtaláljuk a számukra megfelelő mozgásformát és persze tőlünk is ezt látják. A probléma persze az, hogy amíg nincs baj, nem teszünk semmit, amikor pedig a túlsúly miatt például cukorbetegek leszünk, vagy a lábunkon láthatóvá válnak a visszerek, akkor kezdünk kapkodni.

Miért mondunk nemet?

Nincs időnk mozogniA férfiaknál a munka, a nőknél a lustaság a főkolompos, az idősek pedig túlkorosnak érzik magukat, ezért nem mozognak. Akik mégis: a nők körében legkedveltebb a séta és a kerékpározás, míg a férfiaknál a kerékpározás, futás, úszás, foci. Az idősebbek a séta mellett teszik le a voksot, de sokan közülük – főként vidéken – a kerékpározást részesítik előnyben, ez mindkét nemre érvényes.

Milyen gyakran sportol?

Egy kutatás szerint a napi rendszerességgel gyaloglók nagy része – 72 százaléka – nem szenved semmilyen krónikus betegségben. A rendszeresen sétáló fiatalok, a 18 és 25 év közöttiek jellemzője, hogy ezt a mozgásformát napi rendszerességgel végzik. 80 százalékuk mindennap szokott gyalogolni. A kor előrehaladtával viszont minden fajta aktivitás csökken.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top