Egészség

Fura mellékhatás: folyton szexelne és vásárolna a gyógyszerektől

Bizarr mellékhatásokat okoznak a Parkinson-kór tüneteit csillapító gyógyszerek egy középkorú nőnél.

Emlékeztek Anne Hathaway-re a Szerelem és más drogok című filmben, aki állandóan csak szexelni akart (legalábbis kezdetben), amihez kiváló partnert is talált Jake Gyllenhaal személyében? A jelenség valóban létezik, mármint a felfokozott libidó a Parkinson-kóros betegeknél: egy Parkinson-kórban szenvedő anya ugyanis nemrég arról számolt be, hogy a betegségére szedett gyógyszerektől több szexre vágyik. Ráadásul állandóan csak vásárolgatna, és folyton közösségi oldalakon lóg.

Fotó: dailymail.co.uk
Vicki Dillon
Fotó: dailymail.co.uk

A 40 éves Vicki Dillonnál négy éve diagnosztizálták a gyógyíthatatlan betegséget, azóta az előírt orvosságokat kell szednie, hogy a tüneteit visszaszorítsák. A nő szerint azonban a pirulák segítségével nemcsak a remegések szűntek meg, hanem bizarr mellékhatások jelentkeztek: többek között megnövekedett libidó és folyamatos költekezési kényszer ruhákra, bulizásra és utazásra.

A kétgyermekes anya szerint a gyógyszerek erősítik az agyban az élvezetek utáni vágyat. A nő azt mondja, eddig is szeretett vásárolni, de most minden egyes hétvégén elfojthatatlan vágyat érez, hogy elinduljon a bevásárlókörútra. Egy sportkocsit is megrendelt, sőt egyszer szinte önkívületben vásárolt meg egy teljes hálószoba-berendezést.

Vicki reakciói nem egyedülállóak: az Egyesült Államokban a Parkinson-kóros betegek rendszeresen panaszkodnak a gyógyszerek okozta szex- és szerencsejáték-függőség miatt. A nő elmondta, egy hasonlóan beteg barátja már százezreket költött online bingóra, más ismerősei pedig házasságon kívüli kalandokba keveredtek, hogy felturbózott szexuális vágyukat kielégítsék.

Vicki egyébként egy speciális csoportba jár, hogy megtanulja kezelni a viselkedését. Tapasztalatait később szeretné más betegek hasznára fordítani, mert szerinte a betegség megtanította arra, hogy élni és élvezni kell az életet.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top