Egészség

Pattanás elleni szer miatt ölhette meg magát a tini

Öngyilkosságot követett el egy húszéves fiatal. A szülők szerint a fiú aknés bőrére felírt gyógyszer okozta a súlyos depressziót, ami végül öngyilkosságba kergette.

A fiatal berlini fiú aknés arcára kapta azt a speciális hatóanyagú gyógyszert, amit rendszerint súlyos, más szerrel nem kezelhető bőrproblémák esetén írnak fel. Egy év gyógyszeres kezelés után a fiú leugrott egy tetőről, és a szülők szerint ez a gyógyszer mellékhatása volt – írja a német hírportál, a stern.de.

Komoly mellékhatások

Ralf barátnőjével
A 20 éves Ralf, barátnőjével

A gyógyszernek több komoly mellékhatása ismert: terhes nőknek felírni például tilos, mert a magzat súlyosan károsodhat, de a hatóanyag akár súlyos depressziót is kiválthat. A szakértőket megosztja, hogy maga a szer vagy a súlyos akné terheli meg a pszichét annyira, hogy az érintett az öngyilkosságot választja.

A Bath Egyetem kutatói azonban biztosak abban, hogy a szer okozza a depressziót. Kimutatták, hogy a hatóanyag hatására a szervezetben olyan anyagok termelődnek, amelyek az örömhormon (szerotonin) termelődését csökkentik. Egérkísérletekkel is alátámasztották, hogy a szer hatására az állatok depressziós tüneteket produkálnak. Atlantai kutatók szintén megfigyelték, hogy a szer hatására az agy érzelemkontrollért felelős területének aktivitása csökken, ha pedig a páciens abbahagyja a szer szedését, hangulata javul, ismételt szedésével pedig újra elromlik.

A WHO is vizsgálódik

Az Egészségügyi Világszervezet birtokában mára több mint hatezer olyan pszichés elváltozásról, öngyilkosságról, illetve öngyilkossági kísérletről szóló beszámoló van, melynek háttérben az említett hatóanyagra hivatkoznak. Európában pedig 1995 óta 300 öngyilkosságot és 456 kísérletet regisztráltak, amit szintén a szerrel hoznak összefüggésbe. Az USA-ban is forgalomban van a szer, de szedése mellett kötelező a rendszeres pszichés vizsgálat – eredetileg annak a német bőrgyógyásznak is így kellett volna eljárnia, aki a gyógyszert felírta.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top