Egészség

Állandóan nevetnie kell a rákos kislánynak

Egy agytumorműtét bizarr mellékhatásaként állandó nevetési kényszere van egy hétéves kislánynak.
Fotó: dailymail.co.uk
Fotó: dailymail.co.uk

Egy hónapig folyamatosan nevetett az agydaganattal operált Enna Stephens. Furcsa mód kuncogása segített a szüleinek, hogy megbirkózzanak a tudattal: a kislányuk súlyos beteg. „Nagyon gyorsan zajlottak az események, a férjemmel bénultan figyeltük, mi történik velünk. Amikor a műtét után először mehettünk be Ennához, nagyon bátornak akartunk tűnni előtte, pedig teljesen össze voltunk törve. Aztán egyszer csak elkezdett kacarászni, és azon kaptuk magunkat, mi is ezt tesszük. Nagyon felszabadító volt, segített kiereszteni az elfojtott feszültséget” – mondta az édesanyja.

Enna nevetése egy idegi károsodás következtében fellépő neurológiai rendellenességnek köszönhető. Ez az állapot az agydaganattal műtött betegek öt százalékánál lép fel, akik így nem tudják irányítani az érzéseiket.

Fotó: dailymail.co.uk
Fotó: dailymail.co.uk

A kislány édesanyját úgy tájékoztatták az orvosok, hogy ilyen műtéti beavatkozás után általános a rosszkedv, sőt a harag is a betegeknél. Enna ezzel szemben amikor magához tért, elkezdett nevetni, és semmi sem tudta megállítani. Mostanra annyit javult a helyzet, hogy nem folyamatosan rázza a kacagás.

Enna tumorját azután diagnosztizálták, hogy egy szemvizsgálaton a család szemésze egy dudorodást fedezett fel a kislány bal szeme mögött júniusban. A következő hónapban megoperálták, de még 16 hónapnyi kemoterápiával és sugárkezeléssel kell szembenézni a kicsinek. A sebészek biztosak abban, hogy a rákos sejteket sikeresen eltávolították Enna szeme mögül, így 80 százalék az esélye, hogy nem is tér vissza a betegség. Azt mondják, lassan a nevetős mellékhatás is el fog múlni.

„A lányom orvosai le voltak nyűgözve, hogy milyen erős tudott maradni. Mindannyian pozitívan látjuk a helyzetet, mert Enna is optimistán kezeli a betegségét. Most már olyan jól érzi magát, hogy a balettcipőjét is újra elővette. Bátor kislány, nagyon büszkék vagyunk rá” – mondta az édesapa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top