Egészség

Nem működik a férfi-fogamzásgátló?

Bár nagy visszhangot keltettek a legújabb kísérletek, egyelőre nem kerülhet piacra férfiaknak szánt fogamzásgátló.

Nem működik a férfi fogamzásgátló?A tudomány harminc éve kísérletezik olyan szerrel, ami a női antibébi-tablettához hasonlóan blokkolná a férfiak hímivarsejt-termelését. Ha sikerülne kifejleszteni egy ilyen terméket, többé nem kizárólag a nők gondja lenne a hormonális fogamzásgátlás.

Az ENSZ nyolc országban, négyszáz alanyon (18 és 45 év közötti férfiakon) tesztelte a legújabb, erre a célra kikísérletezett alapanyagot, ám az hatástalannak bizonyult. A nők által szedett gyógyszerek működési elvéhez hasonlatosan kívülről adagolták a tesztoszteront, így elérték, hogy a szervezet leállítsa saját termelését, ám káros hatások is előfordultak.
„A kutatást leállítottuk – mondta el a tanulmányt vezető Michael Zitzmann, a Münsteri Egyetem termékenységi központjának munkatársa. – A szer a férfiak kilencven százalékánál működött, a fennmaradó tíz százalék azonban továbbra is túl nagy arányt jelent.” Többeknél kellemetlen mellékhatások – depresszió, hízás, pattanások kialakulása – léptek fel.

A kutatásvezető hangsúlyozta: nem a nőknek készült tablettákat akarják kiszorítani a piacról, csupán alternatívát kínálnának a pároknak, hogy közösen vállalhassák a fogamzásgátlás felelősségét. Különösen jó lehetőség lehet ez azoknak, akiknél a nő egészsége szempontjából nem javasolt a tablettaszedés. Most azonban úgy tűnik, elölről kell kezdeniük a kutatásokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top