Egészség

A rák után az Alzheimer-kórtól félünk leginkább

A rettegett betegségek sorában az Alzheimer közvetlenül a daganatos megbetegedések után következik. Öt országban vizsgálták, melyik kórtól tartunk leginkább.

A rák után az Alzheimer-kórtól félünk a legtöbbenMár a fiatalabbak is félnek az emlékezetük teljes elvesztésével járó betegségtől – derült ki az Alzheimer Europe nevű szervezet és a Harvard School of Public Health öt országra kiterjedő kutatásából. Az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Lengyelországban több mint 2600 embert kérdeztek meg.

Kiderült, hogy minden hetedik 18 és 34 év közötti válaszadó az Alzheimer-kórt nevezi meg a legtöbb aggodalmat okozónak, így a rák után ez a legfélelmetesebb betegség.

Ugyanakkor kevesen érzékelik a kór komolyságát. A kérdésekre válaszolóknak csupán negyven százaléka tudja, hogy az Alzheimer-kór végül halálhoz vezet, és sokan úgy vélik, hatékony kezelések és gyógyszerek léteznek, amelyek segítségével megállítható a betegség előrehaladása és csökkenthetők a tünetek. Minden második résztvevő gondolja úgy, hogy megbízható orvosi vizsgálatokkal megállapítható, hogy a zavart, feledékeny páciens az Alzheimer-kór korai stádiumában szenved-e.

Világszerte több mint 35 millió ember szenved Alzheimer-kórban, s az előrejelzések szerint a társadalom öregedésével számuk 2050-re megháromszorozódik, eléri a 106 milliót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top