Egészség

Pasirexia: Egyre több az evészavaros férfi

A sovány ideált és a tökéletes testű férfi modelleket okolják a szakértők azért, hogy a pasik közt is egyre több az evészavaros.

Pasirexia: Egyre több az evészavaros férfiEgyelőre csak brit statisztikák vannak, de azok ijesztőek: minden ötödik táplálkozási zavaros beteg férfi, az elmúlt évtizedben 66 százalékkal nőtt a kórházban kezelt páciensek száma. A szakértők szerint a tökéletes test utáni vágyódás sodor egyre több pasit életveszélyes táplálkozási zavarokba, anorexiába és bulimiába. A felnőtt férfiak ráadásul szintén hajlamosak eltitkolni a problémát, mert szégyellik a dolgot, főleg azért, mert a többség ezt tévesen a tinilányok tipikus betegségének tartja.

Csakhogy a szakemberek szerint a duzzadó bicepsz és a kockahas elérése túl nagy nyomást jelent hamar lelki beteggé váló férfiak számára. A brit egészségügyi szolgálat szóvivője szerint a pasik tökéletes testformákat akarnak, és rabjai lesznek a kalóriák számolgatásának és a testedzésnek. Valósággal megszállottá válnak anélkül, hogy észrevennék, és fokozatosan kialakul náluk az evési rendellenesség.

További probléma, hogy az orvosok egy sovány férfi láttán inkább gyanítanak depressziót, mint evési rendellenességet. Pedig fontos lenne a korai felismerés: a betegségből ugyanis nagyon nehéz kilábalni, hiszen a benne szenvedő könnyen ördögi körbe kerülhet – függetlenül attól, hogy férfiről vagy nőről van szó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top