Egészség

Asztmát okozhat a kezeletlen allergia – a szakértő válaszol

Hasznos tanácsokat adott dr. Csáki Csilla allergológus, a fórum meghívott vendége: mikor és milyen gyógyszerekkel kezeljük allergiás tüneteinket, milyen vizsgálat javasolt rejtélyes kiütések esetén, igyunk-e tehéntejet, ha ekcémás a szoptatós kisbabánk.

Asztmát okozhat a kezeletlen allergia - a szakértő válaszoltKözel 4 éven át küzdöttem állandó orrdugulással. Télen-nyáron egyaránt. Allergiavizsgálaton nem voltam, így csak feltételezem, valamilyen ilyen jellegű irritáció okozta a tüneteimet, amelyek egyik pillanatról a másikra tűntek el. Létezik, hogy elmúlt magától? Illetve van-e esély arra, hogy újra visszatérjen? (Maxim)

Kedves Maxim! Könnyen lehetséges, hogy van valamilyen allergiája, leginkább nem szezonális allergiára, hanem poratkára vagy penészgombára tippelnék. Ezek inkább őszi–téli időszakban szoktak panaszokat okozni, de bármikor újra megjelenhetnek. Javaslatom: végeztessen el egy allergiavizsgálatot!

Kicsi lányom most nyolc hónapos, picike kora óta van ekcémája, és még szopizik. Doktornőnk tanácsára én nem iszom már két hónapja tehéntejet, csak joghurtot, tejfölt fogyasztok. Így már egy hónapja alig látszódik a kicsi lányomon az ekcéma. Most akkor ebből az derül ki, hogy  a kislányom a tehéntejre allergiás? Ki fogja nőni az ekcémát? Mi a tapasztalat? (Cs. Ildikó)

Az ekcéma többnyire nem konkrét allergia következménye, hanem öröklött, genetikai alapon jön létre. Ugyanakkor csecsemőknél a tehéntejfogyasztás gyakran rontja az ekcémás tüneteket, ilyenkor tényleg érdemes 1 éves korig várni a tejtermékek bevezetésével. Kérdésére a válaszom tehát az, hogy nem feltétlenül tejallergiás a kislány, ezt vérből elvégzett allergiavizsgálattal lehetne eldönteni. Az ekcémát a gyerekek jelentős része kinövi 2-3 éves korra, de előre nem tudható, kinél marad meg, általában azért enyhébb formában.

Fehér, érzékeny bőrű vagyok, évek óta vitiligo betegségben szenvedek, és most a nyár folyamán egy alkalommal leégett a nyakam, másnapra a fél arcomat herpesz rútította el, melyet már egy hét óta Richtofittal kezelek, most már körömvirágkrémmel. A kérdésem az lenne, hogy most már, így utólag mit lehetne tenni, esetleg van-e rá valami gyógyszer, ami lerövidítené a gyógyulást. (gjutka45)

A vitiligo nem allergiás eredetű betegség, hanem pigmenthiány. A pigmentsejtek pusztulása miatt az érintett terület nem tud lebarnulni, ezért a fényvédelem tényleg alapvető, mindenhová kell vinnie a táskájában a fényvédő krémet. A herpeszes elváltozást aciklovirtartalmú krémmel és aciklovirtartalmú tabletta néhány napos szedésével gyorsan rendbe tudja hozni. A tabletta vényköteles, a krém nem az.

Mi árt többet, ha évtizedeken át gyógyszerezi magát egy gyerek vagy felnőtt februártól novemberig a pollenallergiája miatt (úgy, hogy a gyógyszer mellett a tünetek is megvannak ráadásul), vagy az, ha nem szedi a gyógyszert, hanem csak a tüneteket kezeli szemcseppel, orrspray-vel, minél kevesebb gyógyszerrel? Konkrétan melyik orvosi szaklapban megjelent tanulmánnyal/tanulmányokkal tudja alátámasztani a véleményét? (tamtamtam)

Asztmát okozhat a kezeletlen allergia - a szakértő válaszoltAz allergia kezelésének része az időszakos gyógyszerszedés, orrspray és szemcsepp használata. Az orrspray és a szemcsepp ugyanúgy „gyógyszernek” minősül, mint a szájon át bevett tabletta, konkrét hatóanyagot tartalmaznak, a bevitel módja alapján nem érdemes különbséget tenni. Nem mindig az orrspray jelenti a szervezet számára a kisebb terhelést, pl. a tablettával szemben! Nyilván az a kezelés célja, hogy enyhítse a tüneteket, és megelőzze az allergiás szövődményeket pl. asztmát. Ha valakinek olyan enyhék a tünetei, hogy inkább nem szed rájuk gyóygyszert, akkor ne szedjen, aki igazán szenved az allergiától, az meg fog szedni!
Irodalom: Temesvári Erzsébet (szerk.), Kárpáti Sarolta (szerk.): 
Gyakorlati allergológia, Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió (2009)

Allergiás vagyok már kb. 15 éve a gyomnövényekre, leginkább a parlagfűre, valamint allergiás vagyok a kutya- és macskaszőrre, és a háziporra is. Már évek óta nem szedek gyógyszert, és így, hogy nem szedek, nem érzem, hogy rosszabb lenne. Több helyen olvastam, hogy a kezeletlen allergiának asztma is lehet a következménye. Igaz-e mindez? Javasolja-e ön azon gyógyszerek szedését, amit recept nélkül is lehet kapni? (kotkoda13)

Javaslom, ismételtesse meg az allergiavizsgálatot, és írasson fel vényköteles allergiagyógyszert, mert ezeknek az újabb szereknek jóval kevesebb a mellékhatásuk, mint a vény nélküli, régebbi típusoknak. Akkor érdemes allergiagyógyszert szednie, ha vannak panaszai, ha panaszmentes, akkor nem szükséges, nem lesz asztmás, ha nincs semmi tünete. Figyelje meg, az év melyik időszakában vannak panaszai, és akkor szedje a gyógyszert!

Régóta megállapított fémallergiám van. Ezen kívül az arcomon rendszeresen előjönnek apró kis dudorok, nem pattanások, kozmetikus nem tud mit kezdeni velük. A bőrgyógyász szerint ezt is okozhatja a fémallergia, annak ellenére, hogy itt aztán semmi fémmel nem érintkezek, és nem is viszket. A kozmetikusom szerint segíthet, ha kicseréltetem a két amalgámtömésemet. Ön szerint is lehet ennek eredménye? Ha nem használ, mit lehet tenni? (énke6)

Valószínű, hogy a fémallergia mellett egyéb kontakt allergiája is van, pl. kozmetikumok, krémek alkotóelemeire, illatanyagaira. Ezek okozhatják a bőrelváltozásokat. Az amalgám sem kizárt. Javaslom mindezekre vonatkozó epicután (rátevéses) teszt elvégeztetését, hogy kiderüljön, mi a gond!

A kérdésem az, hogy az allergiavizsgálatot mikor érdemes végeztetni? Nekem kb. február vége óta van eldugulva az orrom (szinte folyamatosan). A háziorvosom azt mondta, hogy várjak legalább őszig a vizsgálattal, mert ilyenkor az allergén a levegőben van, tehát a vizsgálat esetleg olyan dologra is kimutatna allergiát, amire egyébként nem vagyok allergiás. Tehát ha olyan valamire vagyok allergiás, ami ilyenkor van a levegőben, akkor ősszel–télen megbízhatóbb számomra a vizsgálat? (oculata)

A allergiavizsgálat nem mutat ki olyasmire allergiát, amire nem is allergiás. Nyugodtan elvégeztetheti a nyári időszakban is az allergiavizsgálatot, hiszen a tüneteire kellene valamilyen megoldást találni!

Reggel két hatalmasra dagadt szúnyogcsípéssel ébredtem, a szemhéjamon levő miatt alig tudom kinyitni a szemem, pedig már éjjel Fenistil géllel kentem, délelőtt ittam kalcium pezsgőtablettát, nem apadt. Próbálkoztam jegeléssel, hatástalan. Mi a teendőm, napokig tarthat a duzzanat? Kislányom tíz hónapos, mit tartsak itthon, ha neki is feldagad? (baBoo)

Allergiaügyi kisokos a Nők Lapja Cafén

Javaslom, vegyen vény nélküli allergiagyógyszert (pl. Claritine, Zyrtec, Fenistil) a patikában, és abból vegyen be a kalcium mellé, szedje pár napig, amig a duzzanat el nem múlik. Kislánya számára Fenistil cseppet tartson otthon, feldagadó rovarcsípés esetén adagja 3x annyi csepp, ahány kg a gyerek súlya.

Kislányom poratkára allergiás, gyógyszerként az Aeriust szedi, de eddig még túl sok javulást nem tapasztaltunk (valamivel több, mint 2 hete kezdte el). Két kérdésem lenne: 1.) ha szinte az egész napot a szabadban tölti, a tünetek akkor is ugyanúgy megvannak (száraz köhögés, torokköszörülés), vagy tartósan több idő kell, hogy a szervezetéből az, ami az allergiát okozza, kiürüljön? 2.) Mi a véleménye az Allergoff spray-ről, ill. a hoemopátiás szerek alkalmazásáról ilyen allergia esetén (Aerius mellett)? (pave)

Két hét után már hatnia kellene az Aeriusnak a tünetekre. Amennyiben további 2 hét után sem múlik el a köhécselés, és futásra, fizikai terhelésre köhögés is jelentkezik, ez azt jelezheti, hogy az allergia asztmába kezd átmenni. Ilyenkor asztma elleni gyógyszert is el kell kezdeni. Javaslom, menjenek vissza a kezelő allergológushoz vagy pulmonológushoz!

Tudomásom szerint homeopátiás szerekkel a poratka-allergia, illetve asztma nem gyógyítható.

Kislányom májusban volt 6 éves. Május eleje óta hurutosan köhög. Már 3-féle köptetőt is adtam neki, de egyiktől sem javult. A kérdésem az lenne, hogy a hurutos köhögést okozhatja-e allergia, és ha igen, akkor mire lehet allergiás? Előre is köszönöm a választ, üdvözlettel: Szilvia (puszi05)

A hurutos köhögést ritkán okozza allergia, ilyenkor inkább az orrmandula krónikus megnagyobbodása szokott állni a háttérben, esetleg arcüreggyulladás. Első lépésben fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolnék!

Kislányom 4 hónapos, kb. 1 hónapja hatalmas mennyiségeket bukik szoptatás után. Létezik, hogy allergiás valamire? A gyerekorvos elintézte egy kis sűrítővel, ami nem használt. (csibe)

A csecsemők bukását nem allergia okozza, hanem gyomorszáj-elégtelenség, ún. reflux. Ha nem használt a sűrítő, akkor gasztroenterológiára kellene elmenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top