Egészség

Bele lehet halni a nevetésbe?

Végzetes hatással járhat akár egy komolyabb poén: állítólag a nevetéstől el is lehet ájulni, sőt, bele is lehet halni.

Dr. Martin Samuels, a Harvard Orvosi Egyetem neurológus professzora szerint a nevetés közben tapasztalt eszméletvesztést a túllégzés okozhatja, és nem túlságosan veszélyes. A szakértő szerint az állapot többnyire jóindulatú, és nem valószínű, hogy halálhoz vezet.

Vigyázat: belehalhatunk a nevetésbe!Időnként mégis előfordulnak szélsőséges esetek. Még történelmi példát is tudunk: Khrüszipposz görög filozófus állítólag halálra nevette magát, miután látta, hogy szamara berúgott a bortól. Közelebbi példa is akad: 1989-ben egy dán audiológus halt bele a nevetésbe 1989-ben, miközben A hal neve: Wanda című filmet nézte.

Tegyük hozzá, a hirtelen halál szempontjából a jó hír is lehet ugyanolyan kockázatos, mint a rossz hír. Előfordult már, hogy valaki meghalt, miután tökéletes találatot ért el golfban vagy bowlingban, sőt az is okozott már halált, hogy valaki meghallotta a két szót: nem bűnös. A szexuális együttlét alatt bekövetkező halál sem ritka. Az eksztázis, a boldogság és a jó hírek akár kockázatosak is lehetnek.

Az orvosok szerint ez a jól ismert harcolj vagy menekülj reakcióval magyarázható. A rendkívüli izgalmi állapot hatására adrenalin szabadul fel, ami toxikus lehet bizonyos szervekre, többek között a szívünkre. A szélsőséges érzelmi állapotok tehát károsak lehetnek a szívre, ritkán akár halálhoz vezető szívritmuszavar is kialakulhat.

Akkor mi lehet a megoldás? Szigorúan egészséges, szenvtelen élet, kerüljük nemcsak a bánatot, de a humort, örömöt és a szexet is, így aztán akár száz évig is élhetünk – a kérdés csak az, hogy minek…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top