Egészség

Szívmonitorral felszerelt autósülést dobnak piacra

Az egyik autógyár olyan autóülés fejlesztésén dolgozik, amely folyamatosan ellenőrzi az idősebb vezetők szívműködését.
Szívmonitorral felszerelt autósülést dobnak piacra 11 indok, amiért mégis jó a dugóban ülni

Mivel a Ford vásárlóinak átlagéletkora meghaladja a 65 évet, így az amerikai autógyár jó üzleti érzékkel nagyobb figyelmet kezdett fordítani az idősebb emberek egészségügyi igényeire. Az autósülésbe épített hat apró érzékelő ugyanazzal a módszerrel figyeli a szívritmust, mint a hagyományos EKG. Amennyiben a szenzorok problémát észlelnek, az automatika figyelmezteti a sofőrt, sőt még le is állítja az autót, és a vezető mobiltelefonján keresztül azonnal egészségügyi adatokat és egyéb fontos információkat küld a legközelebbi kórházba.

A Ford szerint az új fejlesztés még egypár évnyi tesztelést követően jelentősen lecsökkenti majd a szívinfarktusból kifolyólag bekövetkező közúti balesetek számát.

Népességelemzők szerint 2025-re Európa lakosságának 23 százaléknak átlagéletkora meghaladja a 65 évet, 2050-re pedig ez az arány elérheti akár a 30 százalékot is, ebből kifolyólag a szívbetegségekre hajlamos autóvezetők száma is drasztikusan emelkedni fog.

A most még fejlesztés alatt álló rendszer képes lesz különbséget tenni a kardiovaszkuláris problémák, a szívinfarktus vagy a magas vérnyomásból fakadó betegségek között, nyilatkozta dr. Achim Lindner, a Ford Egészségügyi Kutatóközpontjának főmunkatársa.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top