Egészség

Mégis rákkeltő a mobil? – Óriási vita lett egy friss kutatásból

A WHO szerint a mobiltelefon használata növelheti az agydaganat bizonyos típusainak kialakulását, ezért azt "esetlegesen rákkeltő" kategóriába kell sorolni. A mobilszolgáltatók visszautasítják a WHO állítását.
Valóban rákkeltő lehet a mobiltelefon Kell a gyereknek mobiltelefon?

Számos tanulmány és vizsgálat készült már a mobiltelefonok és a mikrohullámú sütők elektromágneses sugárzásáról és annak lehetséges rákkeltő hatásáról, de a WHO legfrissebb kutatása szerint is lehet összefüggés. Az eddig rendelkezésre álló összes tudományos adat ugyanis arra utal, hogy a maroktelefont az „esetlegesen rákkeltő” kategóriába kell sorolni – közölte a WHO részeként működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) 31 tudósából álló munkacsoport.

A szakértők többtucatnyi tanulmányt vizsgáltak annak eldöntésére, hogy lehet-e kapcsolat a rákbetegség és a mobiltelefonok, a mikrohullámú sütők és a radar kibocsátotta elektromágneses sugárzás között. A tudóscsoport végül a mobiltelefonokat abba a 2B jelzésű – vagyis emberre nézve esetlegesen rákkeltő – kategóriába sorolta, amelyben a DDT rovarirtó és a benzinmotor kipufogógáza is szerepel.

Valóban rákkeltő lehet a mobiltelefonA WHO ezzel felülírja korábbi állásfoglalását, miszerint nincs megalapozott bizonyíték a kapcsolatra – jelentették be az IARC szakemberei, akik hozzátették, hogy ennek ellenére további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy bármilyen határozott választ lehessen adni a rák és a mobilozás közötti esetleges kapcsolatra.

A kutatás és összehasonlítás azonban nem egyszerű. Alig van olyan, aki nem használ mobiltelefont: egy tavalyi felmérés szerint az előfizetők száma világszerte elérte az ötmilliárdot, ami a Föld lakosságának háromnegyede. Éppen ezért tavaly egy nagyszabású, 13 ezer mobilhasználót tíz éven át követő tanulmány nem talált világos választ arra, hogy van-e kapcsolat a mobiltelefon használata és a rák között. A kutatás azonban utalt egy esetleges kapcsolatra a túlzott mobilhasználat és az agydaganat egy ritka, de gyakran halálos kimenetelű fajtája, a glióma kialakulása között. Ráadásul sok rákos daganat kifejlődése évtizedeken át tart, így a hosszú távú kockázatokkal most még lehetetlen számolni. A mobilozási szokások ugyancsak rengeteget változtak azóta, mióta az első tanulmányok évekkel ezelőtt megjelentek, és az sem világos, hogy az akkori kutatási eredmények vajon érvényesek-e még.

A mobiltelefonok jeleket továbbítanak rádiófrekvenciás hullámokon keresztül, ami hasonlít az FM rádióhullámok és a mikrohullámok működési formájához. De a mobilok sugárzása nem közvetlenül károsítja a DNS-t, mint más erősebb sugárzás, mint például a röntgen vagy az ultraibolya fény. A rádiófrekvenciás hullámok felmelegítik a test szöveteit, de nem valószínű, hogy ez okozza a károsodást.

Az angliai Rákkutató Intézet szerint a mobiltelefon-használat sokkal nagyobb veszélyt jelent az autóbalesetek szempontjából. Szerintük a 16 év alatti gyerekeket kell elsősorban megóvni a használattól, mert az ő agyuk és idegrendszerük még fejlődésben van. A kutatók szerint a mobiltelefon fokozza az agyi aktivitást, de az nem bizonyított, hogy okoz bármiféle egészségkárosodást.

Cáfolnak a mobilcégek

A mobilgyártók visszautasítják a WHO rákkal kapcsolatos állítását, mondván, a kutatási eredmények nem perdöntők. Az IARC előítéletek egész sora alapján alkotott véleményt, és korábban a konzervzöldségeket és a kávét is ekképp címkézte meg – fogalmazott Washingtonban nyilvánosságra hozott közleményében John Walls, a mobiltelefon-gyártók szövetségének alelnöke.

„Ez a besorolás nem jelenti azt, hogy a mobiltelefonok rákot okoznak” – húzta alá Walls, aki szerint az IARC statisztikai adatokat is bizonyítékként ismert el, noha ezen eredmények elfogultságon és más hibákon is alapulhatnak. A szervezet nem végzett új kutatásokat, korábban ismertetett tanulmányokat értékelt újra. A mobiltelefon-gyártók nemzetközi szövetségének alelnöke rámutatott, más tanulmányok nem állapítottak meg a sugárzásra vonatkozó veszélyeket. „Az amerikai távközlési hatóság véleménye szerint nem áll rendelkezésre tudományos bizonyíték arra nézve, hogy a vezeték nélküli telefonok használata rákot okozna.” Hasonló álláspontra helyezkedett az FDA amerikai egészségügyi hatóság is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top