Egészség

Csökkent a gyógyszerek ára

Mától mintegy félszáz orvosságért kell kevesebbet fizetni a patikában. Április óta ez a negyedik árcsökkentés, de a gyógyszerészek egyelőre nem észlelik a forgalomváltozást.
Csökkent a gyógyszerek ára Minden, amit a fájdalomcsillapításról tudni kell

Június elsejétől közel ötven gyógyszer kerül majd kevesebbe, mivel azok árát a gyártók és forgalmazók mérsékelték. Az árcsökkentésben érintett termékek főként szív- és érrendszeri gyógyszerek, értágító szerek, epilepszia elleni gyógyszerek, allergia elleni készítmények és tápszerek. Az árcsökkenés átlagos mértéke 11,5 százalék: akad olyan termék – pl. egy ismert koleszterinszint-csökkentő –, amiért 40 százalékkal kell kevesebbet fizetni, ugyanakkor egy kedvelt bébitápszer „csak” 7 százalékkal kerül majd kevesebbe júniustól (810 Ft helyett 749 Ft) – tájékoztatta a Nők Lapja Cafét Csete Beáta, az OEP szóvivője.

Csökkent a gyógyszerek áraAz elmúlt két hónapban három alkalommal hirdetett ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár árcsökkentést. Április elsejétől 600 termék ára változott, ekkor összesen átlagosan 230 forinttal csökkent a betegek terhe. Április közepétől újabb 32 termék esetében 30 százalékkal mérséklődtek a térítési díjak, május elsejétől pedig átlagosan 400 Ft-tal csökkent 60 termék ára: a listában főként vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentő, antidepresszáns és prosztatamegnagyobbodás ellen ható készítmények szerepeltek.

A Nők Lapja Cafe által megkérdezett gyógyszerészek egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy az elmúlt két hónapban nem érzékelték a forgalom változását a patikákban. Tapasztalataik alapján az orvosok háromhavi adagot írnak fel az állandó szedésre javasolt gyógyszerekből a pácienseknek, akik rendszerint negyedévenként váltják ki ezeket. A gyógyszerészek elmondása szerint az árcsökkenés általában nem a legnépszerűbb termékekre vonatkozik, ezért hiába csökken például több vérnyomáscsökkentő szer ára, a betegek többnyire ragaszkodnak a korábban bevált orvosságokhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top