Egészség

Kismamákra hajtanak a szúnyogok

Te is mágnesként vonzod a szúnyogokat, míg a pasidat alig találják meg? De vajon mitől van az, hogy egyesek folyton vakaróznak a nyári grillpartik alatt, mások meg egyáltalán nem?
Kismamákra hajtanak a szúnyogok Vegyszerek nélkül is legyőzheted a vérszívókat!

A két legfontosabb dolog a szakértők szerint, amely a szúnyogokat hozzánk csábítja: a látvány és az illat. A floridai egyetem professzora, Jonathan Day olyan laboratóriumi vizsgálatokról számolt be, amelyek kimutatták, hogy az emberek mintegy 20 százaléka erősen vonzza a csípős rovarokat. A szúnyogok erősen vizuális lények, főleg késő délután hagyatkoznak a látószervükre az áldozatok keresése közben. A sötét színű, például fekete vagy sötétkék ruhát viselő emberek feltűnőbbek számukra.

Miután a szúnyoghölgy (csak a nőstény példányok csípnek) kiszemelte áldozatát, szagmintát vesz: a szén-dioxid minél nagyobb mennyisége minden egyes kilégzésnél csábítja a rovart. A nagyobb méretekkel rendelkezők és a várandósok több szén-dioxidot termelnek. Emellett más, a bőrből párolgó illatanyagok is vonzzák a szúnyogokat. Ilyen például a tejsav, amelyet az edzés során bocsátunk ki, de az aceton vagy az ösztradiol, amelyek különböző koncentrációban jelennek meg, szintén csábítják a vérszívókat. A testhő is fontos tényező: a terhes nők magasabb hőmérsékletük miatt jelenthetnek nagyobb vonzerőt.

Hogyan lehet megúszni?

Mindenki szeretné megúszni a viszketést és az egyéb kellemetlenségeket, ami a szúnyogcsípéssel jár. A megoldás nem egyszerű, de egy-két dolgot azért nem árt tudni. A szúnyogok jobban vonzódnak hozzánk egy korsó sör után, valószínűleg a kissé nehezebb légzés és a melegebb testhő miatt. Hogy banánnal és B12-vitaminnal hatékonyan védekezhetünk? Nos, ez csupán tündérmese. Amit viszont megfigyeltek: néhány faj a lábakra és a könyökre hajt. Őket a lábfejen lévő baktériumok szaga csalogatja hozzánk. Más fajok a fejet, nyakat és a karokat részesítik előnyben a melegség, az illatok és a kilégzés során távozó szén-dioxid közelsége miatt.

A megelőzésben ugyanakkor eredményesebb lehet az a megközelítés, hogy mi az, ami taszítja a kis vérszívókat. Vannak szerencsés emberek, akik kevésbé vonzóak a rovar számára, mert olyan anyagokat bocsátanak ki a bőrükön keresztül, ami elriasztja a szúnyogokat. Erre a célra ugyanakkor a szúnyogok szaglására alapozó, hatásos szereket is kifejlesztettek már.

Néhány érdekesség

A szúnyogok nem táplálkozás céljából szívják a vérünket – erre a célra növényi nektárokat fogyasztanak. A vérből proteint nyernek, ami a petéik fejlődéséhez szükséges, hogy még több bosszantó kis vérszívó legyen a világon.

A csípés nagysága nem attól függ, mennyi vért szívtak belőlünk a szúnyogok, hanem attól, hogyan reagál az immunrendszerünk a rovar nyálára, ami a bőrünkbe jut. Minél többször talál ránk ugyanaz a faj, annál kevésbé reagál érzékenyen a szervezetünk. A rossz hír viszont az, hogy több mint 3000 szúnyogfaj létezik világszerte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top