Egészség

A kövéreket nem kezelnék a nőgyógyászok?

Hosszan kereshetnek nőgyógyászt azok az amerikai nők, akik átlépik a 90 kilogrammos súlyhatárt, ugyanis egyes orvosok elutasítják a kövér pácienseket. A Nők Lapja Café egy hazai szakorvos véleményét kérte ki tengerentúli kollégáinak újításáról.

A kövéreket nem kezelnék a nőgyógyászok?„Valamennyire meg tudom érteni az amerikai orvosokat – jelentette ki dr. Demendi Csaba, a Nők Lapja Café szülész-nőgyógyász szakértője. – A túlsúlyos betegek ellátása ugyanis mindig fokozott kockázattal jár, az ottani biztosítási rendszer miatt pedig a legkisebb komplikáció is műhibaperhez vezethet. Érthető, hogy ezt igyekeznek elkerülni” – mondta. – Ugyanakkor ilyen korlátozás csak magánpraxisoknál lehetséges, hiszen ha egy orvosnak adott területen ellátási kötelezettsége van, akkor nem szelektálhat, köteles minden beteggel foglalkozni. Testsúly és kockázat ide vagy oda” – tette hozzá.

A kövér nők elutasításáról először a The Palm Beach Post számolt be, a cikkben megszólaló orvosok azt állították, döntésük nem etikátlan. A túlsúlyos kismamákat például eddig is specialistákhoz küldték, a helyzet most csak annyiban változik, hogy a nem állapotos páciensek esetében is így fognak eljárni.

Más nőgyógyászok szerint viszont ez nem más, mint az orvosi eskü megszegése, mert kutya kötelességük lenne minden beteggel foglalkozni. Érthető, hogy egy ilyen lépés a szakmán belül nagy indulatokat vált majd ki, az azonban egyelőre rejtély, hogy az érintett páciensek mit szólnak hozzá.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top