Egészség

Újra jár a lebénult férfi

Óriási csodának számítanak a deréktól lefelé lebénult baseballjátékos első lépései. A gerincvelőbe juttatott elektromos stimuláció meghozta az eredményt.
Újra jár a lebénult férfi Betegségről árulkodik a póz, amiben alszol

2006-ban szenvedett cserbenhagyásos balesetet Rob Summers, miután megnyerte csapatával a főiskolák között zajló világkupát. Gerincvelője sérült, így lábát egyáltalán nem tudta mozgatni. Az elektromos stimuláció hatására azonban most magától tudja mozgatni lábujjait, csípőjét, térdét és a bokáját is, valamint sétálni is képes a futópadon – miközben a stimuláció folyamatos a gerincvelőben.

Az orvosok 16 elektródát műtöttek a gerincébe. A férfi mindennap próbál állni és sétálni, mozgatni a lábát, miközben a gerince folyamatosan kapja az elektromos impulzusokat. Már a kezelés megkezdését követő pár napon belül rövid időre ugyan, de képes volt önállóan állni, kontrollt gyakorolni saját lába felett és lépni segítséggel.

A legtöbb gerincvelő-sérülésnél kis mennyiségű szövet sérül, az idegsejtek egy része ép marad. A kutatók szerint ezek a sejtek veszik fel a jeleket a lábból és válaszolnak automatikusan. Így lehetséges, hogy az egészséges ember állni vagy járni tud anélkül, hogy ezen az agynak gondolkodni kellene. Ha azonban a gerincvelő sérül, a sejteknek szükségük van segítségre, jelen esetben az elektromos stimulációt használták erre. A kutatók elismerték, hogy egyelőre „fogalmuk sincs” arról, hogy az agy hogyan is nyerhetett közvetlen irányítást a lábujjak, a térd és a csípő felett. Úgy gondolják, hogy bizonyos idegsejtek újraképződnek, vagy talán több is jön létre, amelyek aztán továbbítják a jeleket az agyon át le a gerincvelőbe.

„Annak, aki négy éve még a lábujját sem tudja megmozdítani, óriás eredmény ez, el sem akarom hinni!” – nyilatkozta a fiatal férfi.

A szakemberek szerint azonban bár biztatóak az eredmények, és jó úton járnak, még csak ez az egyetlen kísérlet történt, így messzemenő következtetéseket levonni felelőtlenség volna és a gyógyulás is hosszú folyamat.

Rob, amellett hogy bizakodó, történetével reményt szeretne adni azoknak, akik ugyanúgy jártak, mint ő, és újra járni szeretnének: „úgy tekintek erre, mintha az élet adott volna még egy lehetőséget”  mondja.
 

Forrás:  http://www.bbc.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top