Egészség

Mindenkit megvisel a gyorsan változó időjárás

Vasárnap áztunk, hétfőn fáztunk, kedden pedig már azzal is a hőgutát kockáztattuk, ha induláskor magunkra kaptunk egy vékonyabb zakót. Utánajártunk, milyen hatással van szervezetünkre az időjárás hektikus változása.
Mindenkit megvisel a gyorsan változó időjárás Időjósok vs. meteorológusok: jó csajoknak vagy komoly férfiaknak hiszünk?

A hirtelen jött meleg, vagy a gyors lehűlés komoly hatással van a szervezetünkre – mondta a Nők Lapja Cafénak Komjáthy Eszter, a Meteo Klinika humánmeteorológusa. Hozzátette, az intenzív hőmérséklet-változásokra mindenkinek a szervezete reagál, ugyanakkor a krónikus betegséggel küzdőket még jobban megviselik a gyorsan váltakozó szélsőségek.

Az elmúlt napokban tapasztalt időjáráshoz hasonló gyors felmelegedés fejfájást okoz, akik tehát hajlamosak migrénre, jobban megszenvedik az ilyen időszakokat. Ezenkívül ilyenkor fáradékonyabbak lesznek az emberek, tompulnak a reflexeik, ezért gyakoribbak a közúti balesetek. Nagyon fontos, hogy ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, ha pedig a déli órákban szabadtéri programot szervezünk, a fényvédőkrém és napszemüveg használata elengedhetetlen – sorolta Komjáthy.

Mindenkit megvisel a gyorsan változó időjárásÚgy tűnik, mire ráadásul a szervezetünk hozzászokhatna a hirtelen jött hőséghez, máris újabb körülményhez kell alkalmazkodnia. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ugyanis hétvégén hidegfronttal és zivatarokkal kell számolnunk.

A hidegfrontok általában vérnyomáscsökkenést okoznak, és ilyenkor intenzívebbek a görcsös fájdalmak is. A zivatarok ráadásul felerősítik a különböző asztmás-allergiás tüneteket is, akik tehát ilyen panaszokkal küzdenek, nehéz hétvégére számíthatnak. Fontos, hogy mindenki vegye figyelembe az egyéni frontérzékenységét, ezek ugyanis általánosságok, alkattól függően mindenki másképp reagál az időjárás változásaira – javasolta a humánmeteorológus.

A hétvégén tehát jobb lesz mindenre felkészülni, és akkora táskával elindulni otthonról, amiben az esernyő mellett elfér még egy pulóver és egy doboz fájdalomcsillapító.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top