Egészség

Az ülőmunka fokozza a bélrák kockázatát

Rossz hír a naphosszat a számítógép előtt görnyedő, ülőmunkát végző millióknak. A legújabb kutatások szerint tízévnyi ülőmunka majdnem a duplájára emelheti bizonyos típusú bélrákok kialakulásának esélyét.
Az ülőmunka fokozza a bélrák kockázatát Mozgással a vastagbélrák ellen?

Ami még ennél is rosszabb: a rendszeres edzés, úgy tűnik, nincs befolyással az ülőmunka káros hatásaira.

Az American Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmány bemutatja a modern munkastruktúra hiányosságait és veszélyeit, és bizonyítja a korábbi elképzeléseket, melyek szerint az ülőmunkát végző férfiak prosztatarákra való hajlama akár 30 százalékkal is magasabb lehet, mint az aktív munkakörben dolgozóké.

Az Egyesült Királyságban évente 37 500 embernél diagnosztizálnak bélrendszeri daganatokat. A betegség halálozási aránya igen rossz (évente 16 000 halálesettel), sokan ugyanis figyelmen kívül hagyják a korai jeleket, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a daganat már előrehaladott stádiumban van.

A legnagyobb rizikófaktorok a vörös húsokban és zsírokban gazdag étrend és a mozgáshiány. A Nyugat-ausztrál Egyetem nemrég végzett felmérése szerint azonban a hosszabb ideig tartó fizikai inaktivitás is jelentősen növelheti a betegség kialakulási esélyeit – még azok esetében is, akik rendszeres testmozgást végeznek.

Az ausztrál kutatók összesen 918 béldaganatos beteget interjúvoltak meg, és összehasonlították életvitelüket  1021 egészséges önkéntesével. Az eredmények szerint azoknál a dolgozóknál, akik több mint tíz évet töltöttek el ülőmunkával, 94 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki béldaganat a disztális bélben. A végbéldaganatok ugyanebben a csoportban 44 százalékkal gyakoribbak. „Ezt a káros hatást pedig még a rendszeres mozgás sem semlegesíti – írják a kutatók. – Az ülőmunka végzése továbbá növeli a vércukorszintet és károsan befolyásolja az inzulintermelést is.”
Az ülőmunka ezenkívül fokozza a gyulladásos betegségek kialakulásának esélyeit is, ami szintén szoros összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedések előfordulásával.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top