Egészség

Reménykeltő eredmények a rákkutatásban

A fermentált búzacsíra-kivonat jelentősen gátolta 32-féle emberi daganatos sejtvonal szaporodását.
Reménykeltő eredmények a rákkutatásban Másodpercek alatt derül ki a rákos daganat fajtája

Erre a tudományos megállapításra jutottak német rákkutatók a Journal of Experimental Clinical Cancer Research folyóirat tanulmánya szerint. A Hidvégi Máté biokémikus nevével fémjelzett, a rákbetegek körében népszerű és világszerte alkalmazott kivonattal kapcsolatos kutatást a németországi rákgyógyítás egyik fellegvárának számító halle-wittenbergi egyetemi onkológiai centrum munkatársai végezték.

A német rákkutatók feltérképezték a szer és egyes kemoterápiás gyógyszerek közötti kölcsönhatásokat is, amelyek értelmében a fermentált búzacsíra-kivonat az emberi daganatos sejtvonalakon fokozta a gyógyszerek hatásosságát. A német kutatók megállapították: „A dokumentált preklinikai aktivitásprofil és gyógyszer-hatásmechanizmus alapján a fermentált búzacsíra-kivonat a gyógyszeres kezelés jó kombinációs partnerének mutatkozott, különösen mint a gyógyszerhatás modulátora és a gyógyszertoxicitás csillapítója.”

Reménykeltő eredmények a rákkutatásbanAz eredményekkel kapcsolatban Hidvégi Máté professzor, a szer feltalálója elmondta, hogy ezt a kutatást Bodoky György onkológus professzor biztatására annak idején ő kezdeményezte a hallei központban. „A Magyarországon gyártott és forgalmazott tápszer hatóanyagából 2008 elején vittem ki néhány kilogrammot a hallei egyetemi klinikára azzal, hogy vizsgálják meg, és véleményezzék, szerintük is alkalmazható-e a kivonat daganatos betegek kezelésének kiegészítésére? Azóta több év eltelt, és most örömmel olvasom az onkológusi szakmában meghatározó szaktekintélynek minősülő tudóscsoport kutatásai záró következtetését: a vizsgált kivonat önmagában és gyógyszerekkel kombinálva is igen kedvező hatású a daganatok ellen. Úgy érzem, ez a németországi publikáció is újabb igazolása annak a munkámnak, amelyet – idealistán és telve reménységgel – húsz éve elkezdtem” – mondta Hidvégi Máté.

Az elmúlt években Hidvéginek sikerült kifejlesztenie a fermentált búzacsíra-kivonat legújabb változatát, az Avemar liofilizátumot, más néven az Oncomart, amely már egy éve elérhető Magyarországon és töretlen népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban is. A feltaláló szintén hangsúlyozta, hogy az Oncomar nem gyógyszer, és nem helyettesíti az onkológiai kezeléseket.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top