Egészség

A káromkodás fájdalomcsillapító hatású

Egy kutatás szerint a káromkodás valóban elnyomhatja a fájdalomérzetet. Ezek után mindenki kipróbálhatja, hogy egy szaftos szitkozódás mennyire enyhíti a beütött lábujj fájdalmát.
 A káromkodás fájdalomcsillapító hatású Olvass tovább!
Behatolni tilos!

A Keele Egyetem kutatói arra kérték a résztvevőket, hogy sorolják fel azt az öt szót, amit általában mondanak, ha mondjuk ráütnek kalapáccsal az ujjukra. Az elsőként megjelölt szót kellett használniuk a feladat végrehajtása során. Öt hétköznapi szót is kértek tőlük, mellyel például egy asztal jellemzőit lehet leírni. Kinyitott tenyérrel kellett belenyúlniuk egy tál hideg vízbe, majd – folyamatos káromkodás közben – ott tartani, amíg csak bírták. A pulzusukat megmérték a vízbe nyúlás előtt és után is. Mikor már nem bírták tovább a kellemetlenséget, megkérték őket, hogy jelöljék meg a tapasztalt fájdalom mértékét.

A kutatók meglepődtek. Azt gondolták, a csúnya szavak használatától csak még hidegebbnek fogják érezni a vizet, mert csökken a fájdalomtűrő képesség, illetve erősebben érzékelik azt. „Valójában ennek pont az ellenkezője történt. Az emberek jelentősen tovább viselték a közepesen vagy erősen fájdalmas ingert, ha obszcén szavakat használhattak” – írta a Neuroreport című folyóiratban a kutatócsoport, melyet Richard Stephens pszichológus vezetett. A résztvevők káromkodást követő szívfrekvenciájának növekedéséből a pszichológusok arra következtettek, hogy aktiválódott a küzdj-vagy-menekülj válasz, valószínűleg attól, hogy a csúnya szavak használata felerősíti az agressziót.

Érdekes módon a nők kisebb fájdalomról számoltak be, miután szitkozódtak egy nagyot.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top