Egészség

NŐK, mikroszkóp alatt

Bennünk, nőkben működik egy különleges boszorkánykonyha, ahol a csak ránk jellemző vegyi folyamatokat irányítja a nagy szervező, a természet.
NŐK, mikroszkóp alatt Kislányok a nőgyógyásznál: „Futva menekültem”

Működéséről azonban gyakran csak távirati stílusban értesítenek minket. Segítünk értelmezni a laborleleteket! Ugyan ki ne szeretné tudni, vajon hibátlanul funkcionál-e odabent minden, vajon teljesen egészséges-e a szervezete? Ha felkeressük a nőgyógyászunkat, akár van panaszunk, akár nincs, szinte biztos, hogy a laborban kötünk ki. Vajon mit vizsgál az orvos, mire következtet a misztikusan érthetetlennek tűnő rövidítések mellett álló értékekből? A laborleletet a kezünkbe fogva mi magunk is gyorsan észrevehetjük, mivel van probléma: minden esetben egy vagy több csillagocskával, kereszttel jelezik a normálistól eltérő értékeket. Így már csak azt kell tudni, mit jelentek a rövidítések és a kiugró számok.

Egy szúrás, tucatnyi információ

NŐK, mikroszkóp alattNőgyógyászati szempontból a legtöbb információt a vér vizsgálata szolgáltatja. A vas (leggyakoribb rövidítése: Fe), a vörösvértestszám (vvt), a hematokrit (HCT) és a hemoglobin (Hgb) alacsony szintje vashiányra utal, ami a túlságosan erős menstruáció következménye is lehet. Ha ehhez alacsony trombocitaérték (THR) is párosul, felmerülhet a csökkent vérképzési funkció gyanúja. A magas vérsüllyedés gyulladásra utal, bizonytalan hasi fájdalmak esetén fontos iránymutató lehet. A gyulladás gyanúját erősíti, és árnyalja a képet a C-reaktív protein (CRP) megemelkedett értéke. A protrombin és az INR (International Normalized Ratio) a véralvadást jellemző értékek. Ha alacsonyak, műtéteknél vagy császármetszésnél okozhatnak gondot, ilyenkor az orvosok előre felkészülnek a várható problémákra.
A hormonális státusz felmérése is a vérből történik. Számos hormont vizsgálnak, ám a titokzatos nevű pajzsmirigyserkentő hormon (TSH), tüszőérlelő hormon (FSH), luteinizáló hormon (LH), prolaktin, progeszteron vagy éppen ösztradiol értékei önmagukban nem sokat mondanak, mert ezeket egymással összefüggésben kell az orvosnak vizsgálni.

A hormonszintek alapos felmérésére rendszertelen menstruáció esetén, a meddőség okának kutatásakor, policisztás ovárium szindróma (PCOS) gyanújánál kerül sor, de a változókor bekövetkezte előtt a petefészek csökkent működéséről is biztos képet alkothat segítségével az orvosunk.

Fájdalmatlan, mégis informatív

A vérvételtől többen tartanak, ám a vizeletvizsgálattól senkinek sincs oka félni. Talán nem is gondolnánk, egyszerűsége ellenére milyen összetett problémák mutathatók ki segítségével. A vizelet vizsgálatánál először a vegyhatást nézik meg: a pH-érték ideális tartománya 6-7 körül van. Az üledék vizsgálata is igen beszédes: ha találnak benne vörös- vagy fehérvérsejteket, laphámot, baktériumot, akkor gyulladásra, esetleg vizeletpangásra gondolhat a szakember.

Vizsgálatok, csak nőknek

A kenetvétel, hüvelyváladék-vétel már kifejezetten nőgyógyászati vizsgálat. A kis üveglapra helyezett anyagot mikroszkóp alatt veszik szemügyre a laboratóriumban. Fehérvérsejtek, gombák vagy kórokozó baktériumok jelenléte nem kívánatos, ellenben örvendetes, ha van benne úgynevezett Döderlein-flóra, azaz tejsavbaktérium, hiszen ez az egészséges hüvelyflóra alapja.

Ha nincs elegendő tejsavbaktérium (amiről az orvos informál bennünket), könnyen kaphatunk el intim fertőzéseket. Probiotikumokat tartalmazó készítményekkel, hüvelykúpokkal vagy krémekkel könnyűszerrel újra egészségessé tehetjük intim flóránkat.

Visszatérő hüvelyi fertőzések, hólyaghurut esetén tenyésztéses vizsgálatokra van szükség, hogy kiderítsék, milyen baktérium okozza a gyulladást. Ennek ismeretében ugyanis könnyen kiválasztható az ellene leghatékonyabb antibiotikumos kezelés, amely nemcsak gyorsabb gyógyulást, hanem kevesebb mellékhatást is jelent számunkra.

PAPANICOLAOU SKÁLÁJA

Dr. Demjén László
Dr. Demjén László

Az úgynevezett cervikális kenetvétel már a rákszűrést célozza. Ehhez a méhszájról veszi a mintát a vizsgáló orvos. A különféle hámelváltozások hordozzák a szó szerint életfontosságú adatokat, melyeket egy görög orvos, Papanicolaou munkássága nyomán ismerünk – ezért jelölik „P” betűvel a különbözős stádiumokat. A skála nagy előnye, hogy nemcsak akkor jelez, ha nagy a baj, de már a rákmegelőző állapotra is felhívja a figyelmet! Nézzük, mit jelentenek az egyes stádiumok!

  • P0: ha ilyet látunk, értékelhetetlen volt a kenetvétel, meg kell ismételni.
  • P1: nagyon ritkán előforduló, makulátlan kenet, melyet többnyire csak szexuális életet még nem élő nőknél találnak.
  • P2: normális negatív lelet, minden rendben. Ilyen eredménye van a legtöbb, szexuális életet élő nőnek.
  • P3: enyhe fokban kóros, de fontos figyelmeztetés! Ismételt vizsgálatra, kezelésre van szükség. Méhszájseb, gyulladás is okozhat ilyen értéket.
  • P4: kóros, rákmegelőző állapotra vagy már korai stádiumban lévő tumoros betegségre utaló sejteket találtak.
  • P5: egyértelműen daganatos betegségre utal, azonnali beavatkozás szükséges.  
  • Józan ésszel is könnyen beláthatjuk, hogy már csak ezért is vétkes könnyelműség lenne kihagyni az évi egyszeri nőgyógyászati vizsgálatot!

Többet szeretne tudni a laborleletekről? A HáziPatika.com oldalain részletes labormagyarázatokat talál!
Keresse a Háziorvos menüpontban a laboreredmény-értelmezőt!


A cikkünk a Nők Lapja Egészség márciusi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Méregtelenítés pró és kontra
  • Tavaszi megtisztulás kívül-belül
  • Az egészséges otthon titka
  • Klasszikus ételek kevesebb kalóriával

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top