Egészség

Anyja vegetáriánus étrendje miatt halhatott meg a kisbaba

Egy szigorú vegán étrendet követő pár került a bíróság elé, miután kizárólag anyatejjel táplált kisbabájuk vitaminhiány következtében meghalt.
Vitaminhiány miatt halt meg a baba Otthon szülés képekben

A napokban került bíróság elé a francia Sergine és Joel Le Moaligou, akiket kisbabájuk halála miatt vonnak felelősségre a bíróságon. A pár még 2008 márciusában hívta ki a mentőket Saint-Maulvisban található otthonába, de mire a segítség megérkezett, a sápadt és csontsovány kisbabán már nem lehetett segíteni. Az 5,7 kg-os kislány – akinek életkora szerint 8 kiló körülinek kellett volna lennie – súlyos A- és B12– vitamin-hiányban szenvedett, aminek következtében erősen ki volt téve a fertőzéseknek. Szakértők szerint a vitaminhiány a nem megfelelő étrend következménye lehet, ami ebben az esetben az édesanya étkezési szokásaihoz fűződik.

A baba kilenc hónapos korában az orvosok hörghurutot állapítottak meg nála, illetve kiemelték, hogy fogyásnak indult. A szülők azonban nem követték az ott kapott tanácsot, és elutasították a további vizsgálatokat. Ehelyett többek között  mustárral, kámforral próbálták gyógyítani, valamint földdel és agyaggal mosták a testét.  

A szülőket, akiknek egyébként van egy egészséges 13 éves lányuk is, akár 30 évi börtönbüntetéssel is sújthatják. Az ítéletet jövő pénteken hozzák meg.

– Mindaddig, amíg az anya B12-ellátottságával nincs gond, a baba sincsen veszélyben – mondja W. Ungváry Renáta szoptatási tanácsadó, a Kismama Magazin szerkesztője. – Azonban ha az anyai raktárak kimerülnek, a szoptató anyának gondoskodnia kell kiegészítésről. A sörélesztőpehely is kiválóan megfelel erre a célra, de más vitaminkészítményekkel is pótolhatjuk a hiányt. Ilyen esetekben mindenképpen érdemes a javasolt ideig folytatni a kizárólagos szoptatást, és az ajánlások szerint a betöltött hat hónapos korban elkezdeni a hozzátáplálást. A vérszegény, vérképzési zavarral küszködő vagy koraszülött gyerekek fokozottabban ki vannak téve ilyen veszélyeknek, tehát az ő esetükben még körültekintőbbnek kell lenni a vitaminpótlást illetően – mondja a szakértő.


Forrás: guardian.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top