Egészség

10+4 TIPP tavaszi fáradtság ellen

Mára a tudomány is elismerte, hogy a tavaszi fáradtság nem csupán ürügy a pihenésre! Mivel a tél során kevesebb napfényhez és friss növényi táplálékhoz jut a szervezet, megcsappannak vitaminraktárai, ezért érezzük magunkat gyengébbnek. De hogyan győzzük le a fáradtságot és az álomkórt?
10+4 TIPP tavaszi fáradtság ellen 7 lépés a tökéletes emésztésért

Tippek a testnek

Tisztítsuk ki a szervezetet!
A téli lakomák után a tavasz kiváló időszak emésztőrendszerünk méregtelenítésére. Nem kell drasztikus léböjtkúrába kezdenünk, de szánjunk a diétára legalább három napot.

Óvjuk a májat!
A májat katángkóró- vagy benedekfűfőzettel is regenerálhatjuk. Ha nem szeretjük a gyógyteákat, válasszunk máriatövis-kivonatot tartalmazó kapszulát. Ha articsóka kerül a salátába, amit lenmagolajjal locsolunk meg, kész is a májvédő vacsora!

10+4 TIPP tavaszi fáradtság ellenKoncentráljunk illóolajokkal!
Ha muszáj dolgoznunk vagy koncentrálnunk, de semmi erőnk, igyunk egy nagy pohár vizet, szellőztessünk ki, és hívjuk segítségül az illóolajokat! A citrom, a borsmenta és az eukaliptusz olaját párologtatva azonnal felfrissülünk, a levendula illata pedig helyreállítja lelkünkben az egyensúlyt.

Ropogtassunk csírákat!
Az enzimdús csíra valóságos vitaminbomba, feltölti energiával a szervezetet. Próbáljuk ki az otthoni csíráztatást, így a szendvicsre és a salátára mindennap friss „feltét” kerülhet.

Élénkítsük fel a nyirokkeringést!
Északon úgy tartják, a szaunázás kis mértékben orvosság, nagy mértékben gyógyszer. Ha egészséges a szervezet, erősíti az immunrendszert, felpezsdíti a vérkeringést. Aki nem bírja a forróságot, próbálja ki az infraszaunát. Míg a finn szaunában a verejték 97 százaléka víz, az infraszaunában távozó izzadság 20 százalékát a szervezetben felgyülemlett koleszterin, tejsav, zsírfelesleg és különféle nehézfémek teszik ki. Szintén fokozza a nyirokkeringést, ha átdörzsöljük a testünket luffaszivaccsal, vagy ha egy kevés édeskömény-, boróka-, gyömbér-, illetve rozmaringolajat jojoba-bázisolajba cseppentünk, és azzal masszírozzuk át a bőrt minden fürdés után. De vigyázzunk: ha homeopátiás kezelés alatt állunk, az illóolajok segítségéről le kell mondanunk.

Nyerjünk energiát a reggelivel!
Tartalmas és egészséges reggelit készíthetünk, ha vízben vagy tejben megfőzünk egy adag zabkását. A zab idegerősítő, szorongásoldó. Szórjunk rá fahéjat, ami szintén hangulatjavító, élénkítő hatású. Gyógyír a fáradtságra: reszeljünk le egy almát, egy répát és egy kevés zellergumót, facsarjunk rá friss narancs- vagy citromlevet, és fogyasszuk el éhgyomorra.

Kocogjunk a napsütésben!
Mivel télen kevesebb napfény ér minket, a szervezetünkben D-vitamin-hiány alakulhat ki. A pótlás legjobb módja, ha kihasználjuk a kora tavaszi napsütést, és a lehető legtöbb időt töltjük a szabadban. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a mozgás segít, ha fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. Jobban járunk a tempós sétával vagy a kocogással, mint a kőkemény edzéssel: egy tanulmány ugyanis rávilágított, hogy a könnyed testmozgás ilyen szempontból hatékonyabb, mint a nagy erőkifejtés. Ráadásul kiadós mozgás után este könnyebben merülünk álomba, így másnapra jobban kipihenjük magunkat.

Pótoljuk a vasat és a cinket!
Bizonyos nyomelemek hiánya esetén is erőtlennek érezhetjük magunkat. Ha nem szűnik a fáradtság, érdemes vérvizsgálattal megnézni, nem csappantak-e meg szervezetünk nyomelemtartalékai. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, energiát ad, fokozza a koncentrációt. Szinte képtelenség túladagolni, mert csak óriási mennyiségben (kb. 10 000 mg/nap) káros. Rendszeres szedése még a szénhidrát utáni sóvárgást is segít féken tartani.

Friss zöldséget, gyümölcsöt!
Ha a zöldségek és gyümölcsök hetekig állnak a hűtőben, veszítenek vitamintartalmukból. Vásároljunk friss retket, snidlinget, póré- és újhagymát, vagy vegyünk elő céklát, savanyú káposztát a kamrából.

Nassoljunk egészséges falatokat!
Ha édességre vágyunk, rágcsáljunk aszalt fügét, datolyát, olajos magvakat, vagy csepegtessünk mézet teljes kiőrlésű gabonából készült kekszre.

Tippek a léleknek

Lélegezzünk tudatosan!
Menjünk ki a kertbe, vagy nyissuk ki az ablakot, és alaposan szellőztessünk ki a lakást. Üljünk le egyenes háttal, és képzeljük el, hogy a fejünk tetején egy fonállal felfelé húznak minket. Hajlítsuk be a mutató- és a középső ujjunkat, a hüvelyk- és a gyűrűsujjal fogjuk közre az orrnyílásokat. Hüvelykujjal fogjuk be a jobb orrlyukat, és a balon lélegezzünk ki. Majd a bal orrlyukon lélegezzünk be, aztán ki a jobbon, miközben a bal orrlyukat befogjuk a gyűrűsujjal. A belégzés és a kilégzés tartson legalább 3 másodpercig, közte mindig hagyjunk 1 másodperc szünetet.

Sodródjunk!
Flow-élménynek nevezik azt a tudatállapotot, amikor olyan mélyen belemerülünk valamibe, hogy közben szinte kizárjuk a külvilágot. Ilyenkor különösen kreatívak vagyunk, csak úgy áramlanak fejünkben a jó ötletek, ráadásul feltöltődünk energiával is. Ha hazaérünk, ne kapcsoljuk be a tévét, inkább teremtsünk csendet egy félórára. Kellemes, nyugtató zenét is feltehetünk. A tudat felszabadításához fessünk képet, olvassunk egy jó könyvet. Ha tartunk otthon halakat, az akvárium nézegetése is megnyugtathat.

Nevessünk!
A nevetés fertőzőbb, mint az influenza! A hahota-jógázók is jól tudják, milyen hamar kacagásra lehet bírni a másikat, és vallják: szinte kicserélődnek a foglalkozások közben! A nevetés bizonyítottan erősíti az immunrendszert, óvja a szívet, a jókedvért is felelős endorfint szabadít fel, és csökkenti a vérben a stresszhormonként is ismert kortizol, illetve adrenalin szintjét.

Simogassunk!
A tudósok szerint a simogatás több mint 100 milliárd idegsejtet mozgósít. Serkenti az agyban az oxitocin hormon termelődését, így rendkívül jól nyugtat, jókedvre derít, ráadásul csökkenti a vérnyomást is. Talán ez az oka, hogy a kutatások szerint az állattartók tovább élnek. Ha nincs háziállatunk, mindennap simogassuk meg a szomszéd kutyáját, vagy igyekezzünk rendszeresen állatok közelében tartózkodni.

 

A cikkünk a Nők Lapja Egészség márciusi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Méregtelenítés pro és kontra
  • Tavaszi megtisztulás kívül-belül
  • Az egészséges otthon titka
  • Klasszikus ételek kevesebb kalóriával

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top