Egészség

Több mint százötvenezer embert érint: véralvadási zavarok

A véralvadási értékek folyamatos és rendszeres ellenőrzése létfontosságú minden olyan beteg számára, akik véralvadásgátló gyógyszert szednek.
Egy csepp vérből ellenőrizhető a véralvadás Egy csepp vérből komplex kép az egészségünkről

Életveszélyes is lehet

A véralvadás zavara egy olyan állapot, ami egyéb betegségek vagy diszfunkciók következménye. Sokféle probléma előfordulhat szervezetünkben, melynek megoldásában véralvadásgátló kezelést kell nyújtani, mint terápiát vagy mint azt kiegészítő kezelést. Az egyik leggyakoribb eset a szívbillentyű-beültetés vagy egyéb műbillentyű beültetése, mert az idegen anyagra véralvadék csapódik ki. Ez az alvadt vérdarabka egy ideig növekszik, majd leszakad és a vérkeringésbe kerülve útjára indul. Ha szűkületbe érkezik, beszorul az érbe, megáll, és eltorlaszolja a véráram útját. Ez a trombózis, ami sokszor a lábszárban keletkezik. Ha azonban életfontosságú szerveket von ki a keringésből, mint az agy, a tüdő, a szív, életveszélyes állapottal állunk szemben. A véralvadásunk tartományon belüli értékeinek megtartása tehát életbevágó fontosságú.

Rendszeres és azonnali ellenőrzés

Egy csepp vérből ellenőrizhető a véralvadásA készülék nemcsak véralvadási értékeket mutat és a gyógyszeradagolás beállításában segít, hanem ami sokkal fontosabb, mindennapi biztonságérzetet nyújt annak a 100–150 ezer embernek és családjának, akik véralvadási zavarokban érintettek ma hazánkban. A készülék használatához a hátteret természetesen minden esetben egészségügyi szakember, orvos biztosítja, hiszen a gyógyszeradagolás változtatása csak orvos utasítása és ellenőrzése mellett történhet. Ez az állapot havonta – minimum – egy rutinellenőrzést kíván meg, laboratóriumi vérvétellel.

Terápiás tartományban maradni

A Coagu Chek készülékkel megmérhető, hogy helyes dózisban kapja-e a beteg a gyógyszert, tehát a terápiás tartományban tud-e maradni. Ha túl sűrű a vérünk, a trombózis, infarktus veszélye fenyeget, ha túl híg, akkor az elvérzés, vérszegénység. A véralvadás ideje nagyon változó lehet, e mellett napi, heti, havi ingadozást is mutat, egyéb betegségektől, állapotoktól függően. A készülék a vércukormérőhöz hasonlóan, egyszerűen működik. Egy tesztcsíkot helyezünk a készülékbe, egy csepp vért veszünk az ujjbegyből, és ellenőrizhetjük az értékeket. A véralvadási zavarok súlyos egészségügyi zavarnak számítanak, így a folyamatos orvosi ellenőrzés és konzultáció minden esetben szükséges!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top