Egészség

Napfényre szomjasan

Ha a tél beálltával árnyéka leszel önmagadnak, s mint egy jól nevelt barna medve, legszívesebben átaludnád ezt az évszakot, könnyen lehet, hogy téli depresszió áll a háttérben.
Napfényre szomjasan Az arcod árulkodik az egészségedről

Te is számolod vissza a napokat márciusig, annyira várod már a tavaszt? Hidd el, nem vagy egyedül. Természetes, hogy a sok hideg, a korán ránk sötétedő este után alig várjuk már a napfényt és a meleget. Ha viszont egész télen rosszabb a kedved, aluszékony is vagy, netán falási rohamok törnek rád, akkor valószínűleg többről van szó. Elképzelhető, hogy szezonális, vagy más néven téli depresszióban szenvedsz.

– Bár a betegség kialakulásának oka nincs teljesen tisztázva, az biztos, hogy a csökkent fénymennyiséggel van összefüggésben – mondja dr. Damásdi Katalin háziorvos. – Agyunkban található egy kicsi mirigy, az úgynevezett tobozmirigy, amely sötétben melatonin nevű hormont választ ki. Ez a hormon hozzájárulhat a depressziós tünetek kialakulásához. Télen jóval több melatonin szabadul fel a szervezetünkben, mint nyáron, ez magyarázhatja az arra érzékenyeknél a depresszió jelentkezését.

– Nálam tulajdonképpen egyetlen tünet jelentkezett, de az rémesen megnehezítette az életemet – meséli az 56 éves Magdi. – Hosszú éveken keresztül minden télen álmatlanságban szenvedtem. Már novemberben elkezdődött, és egészen márciusig tartott. Utáltam az estéket, mert hiába feküdtem le, elaludni nem bírtam. Semmilyen jól bevált praktika nem segített! Hiába fárasztottam ki magam, hiába feküdtem le későn, vagy éppen korán, akár vacsoráztam, akár nem – az eredmény ugyanaz volt. Hánykolódás, forgolódás, és reggel persze kialvatlanul ébredtem. Aztán a férjem olvasott egy cikket a téli depresszióról, és rájöttünk, hogy talán nekem is ez lehet a bajom. Azóta tudatosan készülök a télre. Leginkább azzal, hogy rengeteg lámpát kapcsolok fel magam körül, hogy pótoljam a kiesett napfényt. Azóta – lekopogom – a téli álmatlanságomat mintha elfújták volna.

Napfényre szomjasan

A téli depresszió tünetei:

  • Alvásproblémák: a túl sok alvás ellenére sem ébred felfrissülve az ember, nem tud felkelni az ágyból, szüksége van a délutáni szundikálásra.
  • Túlevés: magas szénhidráttartalmú ételek, édesség, rágcsálnivaló utáni sóvárgás, mely elhízáshoz vezethet.
  • Negatív érzések: kétségbeesés, reménytelenség, gyötrelem, bűntudat, szorongás, a mindennapos feladatok teherré válnak.
  • Családi problémák: a társaság kerülése, ingerlékenység, a szexuális érdeklődés csökkenése, érzelemszegénység.
  • Testi tünetek: gyakorta előforduló ízületi vagy hasi bántalmak, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség csökkenése.
  • Viselkedési problémák (különösen gyerekeknél).

Biztosan szezonális depresszióról beszélhetünk, ha:

  • a tünetek rendszerint az őszi, téli hónapokban jelentkeznek;
  • a tavaszi–nyári hónapokban javul a helyzet;
  • a tünetek előfordultak az előző két év során, mindig az őszi–téli időszakban;
  • gyakrabban jelentkezik ebben az időszakban, mint máskor.

(Forrás: www.bura.hu)

De mit tehetünk a téli depresszió tüneteinek kezelésére, megelőzésére?

Több fényt!

Napfény a testnek
A D-vitamin igen fontos szervezetünk számára, de azonkívül, hogy néhány halfélében megtalálható, leginkább az UVB-sugárzáson keresztül (napozás) juthatunk hozzá. A D-vitamin fontos szerepet játszik abban, hogy elkerüljük a csontritkulás, a szív- és érrendszeri panaszok, bizonyos autoimmun betegségek, a rák és az angolkór kialakulását. Ezért testünknek is szüksége van arra, hogy a téli időszakban is a lehető legtöbb időt töltsük napsütésben.

A legkézenfekvőbb természetesen az, hogy a lehető legtöbb időt tölts fényben, mégpedig ha lehet, természetes fényben. Ha megteheted, munkád során is helyezkedj úgy, hogy természetes fény érjen az ablakon keresztül. Minél több időt tölts kint a szabadban, például járj gyalog dolgozni. Valamennyit a mesterséges fény is segít, de csak akkor, ha az nem neon. Szükség esetén használj úgynevezett fényterápiás lámpát, ennek hullámhossza hasonlít leginkább a természetes napfényéhez.
(Bővebben a www.fenyterapia.lap.hu oldalon olvashatsz erről.)

Mozogj!
A testmozgás köztudottan javítja a közérzetet és a hangulatot. Mindenféle mozgás jó hatással lehet rád, de az ideális az, ha a szabadban űzhető sportot választasz. Sétálj, fuss, vagy a tél örömeit kihasználva síelj, szánkózz, építs hóembert, hógolyózz – és máris sokkal jobb kedved lesz!

Lazíts!
Teremts magadnak lehetőséget a lazításra! Napi tíz-tizenöt perc csak magadra szánt, nyugalomban töltött idő csodákra képes. Végezz jógagyakorlatokat, vegyél illóolajos fürdőt, zárd magadra a hálószobaajtót, és olvass egy jó könyvet, hallgass zenét, vagy kérd meg a párodat, hogy masszírozza a hátadat. Te tudod, mi esik jól, ne sajnáld rá ezt a kis időt!

Nassolj!
A szénhidráttartalmú ételek természetes módon növelik a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin termelődését. Ezért – mértékkel – nyugodtan fogyaszthatunk belőlük. Egy kocka minőségi csokoládé ezenfelül antioxidáns hatású is, míg például a banán kalciumban gazdag nassolnivaló. A magnézium és a B-vitamin is pozitív hatással van idegrendszerünkre, ezért fogyasszunk a téli időszakban sok tejterméket, tojást, hús- és halfélét, valamint diót, céklát, aminek C-vitamin-tartalma ráadásul immunerősítő hatású.

Teázz!
Bizonyos gyógyteák is kedvezően hathatnak kedélyállapotodra. A levendula nemcsak illóolajként, hanem tea formájában is nyugtató hatású. A borsmenta kis adagban nyugtat, nagyobb mennyiségben felfrissít, élénkít. A citromfű enyhe szorongásoldó, az orbáncfű pedig kifejezetten depresszió ellen ajánlott gyógynövény.

Kérj segítséget!

Ha a fenti trükkök egyike sem segít, és úgy érzed, nem tudod leküzdeni a télen rád törő depressziót, ne szégyellj segítséget kérni! A szakember segíthet annak eldöntésében, hogy esetleg szükség van-e gyógyszeres kezelésre is. Jó hír, hogy ebben az esetben sem kell állandóan gyógyszert szedned, elegendő csak a téli időszakban.

A cikkünk a Nők Lapja Egészség februári számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • A tartós fogyás hétköznapi titkai
  • 9+1 dolog, amit tudni kell az influenzáról
  • Túrógombóc túró nélkül?
  • Ússzuk meg a téli depressziót!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top