Egészség

Petefészek-szindróma: a leggyakoribb meddőségi tényező

Ma a policisztás petefészek szindrómát tekintik a nők fő meddőségi okának. Az öröklött genetikai hajlam mellett az életmód is befolyásolja a betegséget.
Petefészek szindróma: a leggyakoribb meddőségi tényező  Antioxidánsok a meddőség hátterében?

Napjainkban egyre többet hallunk gyermekre váró párokról, teherbe esésért küzdő nőkről, akikhez gyakran hosszas kezelések és vizsgálatok után sem érkezik a várva várt gyermekáldás.

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb női endokrin (hormonrendszert érintő) betegség, a fogamzóképes korban levő nők 5–10%-ánál, más adatok szerint 10–20%-ánál diagnosztizálható. Ma a PCOS-t tekintik a reproduktív korú nők fő meddőségi okának. A betegség rövid és hosszú távú szövődményekkel is társul, ezért időben történő felismerésének és megfelelő kezelésének nagy a jelentősége, mind az egyén, mind a társadalom szempontjából. Ma már tudjuk, hogy a betegség kialakulására az öröklött genetikai hajlam mellett az életmód is hatással van.

A policisztás petefészek szindróma kialakulását befolyásoló tényezők

  • helytelen táplálkozás: étkezés kihagyása, azonban egyszerre nagyobb mennyiségű étel fogyasztása, túlzott energiabevitel, rostszegény táplálkozás (zöldségek/gyümölcsök mellőzése, fehér lisztből készült pékáruk előnyben részesítése), zsírdús, telített zsírsavakban, egyszerű szénhidrátokban gazdag ételek preferálása,
  • mozgásszegény életmód,
  • a fentiekkel szoros összefüggésben a túlsúly, elsősorban a hasi elhízás,
  • fokozott stressz.
Petefészek szindróma: a leggyakoribb meddőségi tényező

A policisztás petefészek szindróma kezelésének szempontjából fontos eltérés, hogy a betegek mintegy 50%-ánál, más tanulmányok szerint 70%-ánál inzulinrezisztencia állapítható meg. Számos vizsgálat azt mutatja, hogy nemcsak az elhízott, de a sovány betegeknél is gyakrabban fordul elő az inzulinrezisztencia, mint a kontrollcsoport azonos korú és testtömegindexű (BMI-jű) egészséges tagjainál.

Míg az átlagos női populáció mintegy 7,8%-ára jellemző a csökkent glükóztolerancia, addig a policisztás petefészek szindrómában szenvedő nőbetegek mintegy 40%-ánál mutatható ki. Emellett míg az inzulinrezisztens állapotú nem PCOS-esek 20%-a, addig az inzulinrezisztens PCOS-es betegek 80%-a lesz kettes típusú cukorbeteg, 5 év alatt. 

Kezelés

Petefészek-szindróma: a leggyakoribb meddőségi tényezőBár a betegség véglegesen nem gyógyítható, azonban az inzulinérzékenység, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében bevált hármas alapkezeléssel jól karbantartható, a tünetek visszaszoríthatók, a szövődmények megelőzhetők. A hármas kezelés fő elemei az irányított táplálkozás, rendszeres testedzés és az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése. A gyógyszeres kezelés szükségességét az orvos feladata megállapítani, azonban mivel a diéta az egészséges táplálkozás alapelvein nyugszik, mindenkinek javasolt, laboreredményektől és testsúlytól függetlenül. A táplálkozási előírás sokak számára egyenlő a lemondással, tiltásokkal, egy nehezen tartható, a kedvenc ételeket mellőző, azokat ízetlenekre cserélő diétával. Azonban az inzulinrezisztencia megállapítása esetén ajánlott diéta a minden egészséges ember számára, prevenciós jelleggel javasolt helyes táplálkozás 12 pontján alapul.

Javasolt étkezési normák főbb pontjai

  1. Étkezzen rendszeresen (2-3 óránként), naponta 5 alkalommal!
  2. Figyeljen oda az egyszerre elfogyasztott szénhidrát mennyiségére!
  3. Részesítse előnyben az alacsony glikémiás indexű (GI) táplálékokat!
  4. Csökkentse a cukor fogyasztását!
  5. Csökkentse a napi összes zsiradékfogyasztást!
  6. Növelje az étkezései rosttartalmát (27–40 g)!
  7. Csökkentse a napi elfogyasztott só mennyiségét!
  8. Figyeljen oda a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelre!
  9. Mozogjon rendszeresen!

 

Forrás: Táplálkozási Akadémia hírlevél

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top