Egészség

A férfiak felének lehet HPV-fertőzése

Az átlagnépességben a férfiak fele fertőzött lehet a humán papillomavírussal (HPV), amely szemölcsöket okozhat, de kapcsolatba hozható a méhnyakrák és más típusú tumorok kialakulásával is.
 A férfiak felének lehet HPV-fertőzése A szex veszélyes üzem

A floridai Tampában működő H Lee Moffitt rákkutató központ munkatársai 1100, tizennyolc és hetven év közötti férfit vizsgáltak az Egyesült Államokban, Brazíliában és Mexikóban, hogy pillanatfelvételt készítsenek arról, mennyire elterjedt jelenleg a HPV-fertőzöttség a férfiaknál.

„Arra jutottunk, hogy a férfiaknál nagy arányban található genitális fertőzés, összességében 50 százalékban” – mondta Anna Giuliano kutatásvezető, akinek tanulmánya a The Lancet című orvosi folyóiratban jelent meg. A csoport azt is megállapította, hogy az új fertőzések aránya a férfiaknál hasonló, mint a nőknél. A férfiak mintegy 6 százaléka fertőződik meg évente a HPV 16-tal, amely magas rákkockázatú vírustörzs, a nők méhnyakrákjával és a férfiak egyes ráktípusaival is kapcsolatba hozható.
A kutatók a férfiaknál gyakoribbnak találták az egész életet végigkísérő genitális HPV-fertőzést. Mint Giuliano hozzátette, a nőknél könnyebben tűnik el a HPV-fertőzöttség, különösen idősebb korukban – úgy tűnik, a férfiakra kevésbé jellemző a vírus legyőzésének képessége.

Vakcinálási szakértők szerint a tanulmány megerősíti, hogy a fiúkat is érdemes lenne beoltani humán papillomavírus ellen, ahogy a lányoknál már számos országban teszik.

 

Forrás: MTI/Reuters

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top