Egészség

Veszélyesek a lázcsillapítók?

Ha beteg, lázas a gyermek, minden szülő aggódni kezd. De ami még rosszabb: azonnal lázcsillapítóhoz nyúlunk.
Veszélyes lehet a lázcsillapító! Úgy éreztem, hogy megölöm a gyermekem

A téli időszakban a gyerekek nagy valószínűséggel kapnak el náthás betegséget, amit gyakran láz is kísér. A magas testhőmérséklet szervezetünk betegség elleni küzdelmét jelzi, de tény, hogy nem mindegy, milyen magasra szökik.

Veszélyesek a lázcsillapítók?Amerikai kutatóorvosok szerint jóval hamarabb nyúlunk a lázcsillapító szerekhez, mint az indokolt lenne. Szerintük ugyanis azok a gyerekek, akik 15 hónapos koruk előtt lázcsillapító szert kapnak, hatéves korukig kétszer olyan esélyesek az asztmára, mint azok a társaik, akiknek lázát más módon csillapították. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia álláspontja szerint a gyógyszeres lázcsillapítás nemhogy segítene, hanem még meg is hosszabbíthatja a gyerek betegségből való kilábalását.  

A kutatás vezetői szerint „A paracetamol- és ibuprofentartalmú készítmények kombinálása nagy veszélynek teheti ki a kicsiket. Nem biztos, hogy kedvező hatást érünk el, ráadásul hibázhatunk is, tehát a lehetséges veszélyforrásokat minden esetben mérlegelni kell!”

– Nincs teljesen egységes szakmai szemlélet a lázcsillapítók használatának terén – mondja dr. Bényi Zsolt gyermekorvos. – A saját szakmai meggyőződésem az, hogy 38 fok alá kell vinni a lázat, és 37 fok alá nem érdemes törekedni. Minden gyerek egyedi eset. A mai modern ember szeretné, ha lenne valamiféle mechanikusan alkalmazható határérték, amit ilyen esetekben tudnánk alkalmazni. Sajnos ez azonban nincs így. Ha például egy kisdedről beszélünk, akinek ugyan nincs 38 fok felett a hője, de egész nap sír és nyűgös, jó eséllyel alkalmaznék lázcsillapítót, hiszen ő nem tudja elmondani, de valószínűleg fáj is valamije. Ezek a szerek pedig fájdalomcsillapítóként is működnek.

 

Forrás: www.telegraph.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top