Egészség

Az orális szex veszélyesebb, mint a dohányzás

Az orális szex közben terjedő HPV (humán papillomavírus) a torokrák első számú okozója az 50 év alatti britek körében – figyelmeztetnek a tudósok.
 Az orális szex több rákos megbetegedést okoz, mint a dohányzás Olvass tovább!
A szex veszélyes üzem

Bár a száj és a torok felső részének rákos megbetegedése egykor a dohányzó és gyakran alkoholt fogyasztó idősek jellemző betegsége volt, az aránya egyre növekvő a fiatalok körében. Az Ohio Egyetem kutatása szerint a szexuális úton terjedő HPV a dohányzásnál nagyobb arányban okoz rákos megbetegedést.
A vírus megállítására a kutatók a HPV-védőoltások fiúkra történő kiterjesztését tartják a megfelelő eszköznek. Még nem alátámasztott tudományosan, hogy a vakcina megvéd-e a HPV rákos megbetegedést okozó hatásától, de az eddigi teszteredmények optimizmusra adnak okot.

A HPV-fertőzés valószínűségét a szexuális partnerek száma, azon belül is az orális szexuális partnerek száma növeli. 300 főn végzett amerikai kutatás szerint azok, akiknek több, mint hat szexuális partnerük volt, kilencszer nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg a vírussal, míg azok, akiknek már korábban volt orális szexszel járó kapcsolatuk vagy HPV vírussal fertőződtek, 32-szer nagyobb eséllyel betegedtek meg rákban.

Figyelembe véve, hogy a tinédzserek az orális szexet hétköznapinak, elfogadhatónak és a „normál” szexhez képest veszélytelennek tartják, a kutatás eredményei nagyban befolyásolhatják megítélését.

Forrás: dailymail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top