Egészség

Szűréssel a zöld hályog okozta vakság ellen

A zöldhályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. Hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érinti a betegség, de a kor előrehaladtával nő az esély a megjelenésére.
Szűréssel a zöldhályog okozta vakság ellen Olvass tovább!
Ki váltja valóra egy látássérült lány álmait?

A látás megmenthető, ha időben felismerjük, kezeljük. Ezért szükséges rendszeresen részt venni szemészeti szűrővizsgálaton – hívta fel a figyelmet dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa.

Miért zöldhályog?

A glaukómát régen a szem zöldes árnyalata alapján diagnosztizálták. Ma már korszerű eszközök állnak rendelkezésre a pontos diagnózis felállításához. A zöldhályognak két formája van: a nyitott–zugú és a zárt-zugú. Az előbbi nem okoz karakterisztikus tüneteket, míg az utóbbinál a szemgolyó megkeményedik, erős fájdalmat okoz, ami akár a fél fejre is átterjedhet, a látás megromlik, a szem könnyezik, a szemgolyó bevörösödik, esetleg fénykarikák is megjelennek a fényforrások körül. Szerencsére ez az összetett tünet együttes csak a betegek tizedénél fordul elő.

Az esetek többségében a zöldhályog a korai szakaszban nem okoz panaszokat, ezért az enyhének tűnő problémák miatt sokan halogatják a szakorvos felkeresését. Sokan csak a jelentősebb látótérkiesés vagy látásromlás miatt fordulnak orvoshoz, holott a glaukóma esetén a késlekedés végzetes lehet a látás megőrzésének szempontjából.

Kik a különösen veszélyeztetettek?

  • Akiknek a családjában már előfordult ez a betegség
  • Akik egyéb betegségük miatt szteroidtartalmú készítményeket szednek
  • A dializált és a transzplantált vesebetegek
  • A 40 év felettiek
Szűréssel a zöldhályog okozta vakság ellen

Megkülönböztethetünk elsődleges és másodlagos glaukómát. A primer esetben a zöld hályog oka a csarnokvíz-termelés és -felszívódás egyensúlyának felbomlása. Ennek következtében emelkedik a szem belnyomása, ami a látóideg vérellátását rontja, és ezáltal hosszú távon a látás és a látótér is károsodik. A kezelés célja a szemnyomás olyan mérvű csökkentése, hogy a szem funkcióiban ne legyen rosszabbodás.

A szekunder glaukómát valamilyen egyéb szembetegség váltja ki, például gyulladás, sérülés, szemen belüli érbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség. Ebben az esetben az alapbetegséget is kezelni kell.

Prevenció a látásért

Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa szerint a rendszeres szemvizsgálattal már korai stádiumban felismerhető a glaukóma, és így a látás is megmenthető. Kezelésére leggyakrabban szemcseppeket használunk, amelyek a csarnokvíz elvezetését segítve rendkívül hatékonyan csökkentik a szemnyomást. Ritkán szóba jöhetnek gyógyszerek, lézerkezelés, műtétek.

Nemrégiben a National Meeting of the American Chemical Society konferenciáján bemutattak egy – forgalomba még nem hozott – speciális, E-vitamin tartalmú kontaktlencsét, amely hatékonyan segíti a glaukóma kezelését. Ugyanis a kutatók szerint a szemcseppek legfőbb problémája, hogy a könnyezés által a hatóanyag jelentős része kikerül a szemből. Az E-vitamin-molekulák pedig egyfajta „természetes akadályt” állítanak az elszivárgó hatóanyagok elé, így teszik eredményesebbé a gyógyszerezést.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top