Egészség

Hüvelyi gőzölés a fertőzések ellen

A Koreából hódító útjára indult gyógymódról úgy tartják, hogy segít megőrizni a hüvelyi egészséget, és fokozza a termékenységet.
Hüvelyi gőzfürdő a fertőzések ellenOlvass tovább!
A szex veszélyes üzem

A hüvelyi gőzfürdőt újabban egy dél-kaliforniai fürdő kínálatában találhatják meg a nők. Az eredetileg koreai gyógymódról azt állítják, hogy segít megőrizni a hüvelyi egészséget és segíti a nők a termékenységét.

A tisztító gőz egy forrásban lévő edényből száll fel, és egy gyógynövénykeveréket tartalmaz, így például fekete és fehér ürömöt. A keveréket egy lyukas zsámoly alá helyezik, majd e fölé ül ruhátlanul a szolgáltatást igénybe vevő nő. A hüvelyi fürdő, más néven chaiyok, állítólag csökkenti a stresszt, segíti a fertőzések elleni védekezőképességet, enyhíti az aranyeres panaszokat, szabályozza a menstruációs ciklust, segíti a termékenységet, valamint több más egészségre gyakorolt hatása is van. Koreában sok nő a menstruációs ciklus elmúltával használja a terápiát.

Hüvelyi gőzfürdő a fertőzések ellen

A népi tapasztalat szerint a gondosan alkalmazott gőz pozitív élettani hatásokat eredményez a nőknek, ám hatékonyságát tekintve nincsenek tanulmányok, és néhány amerikai orvos hallani sem akar a számukra csak voodoo gyógymódnak titulált eljárásról.

Egy lelkes „hívő”, Niki Hans Schwarz ellenben azt állítja, neki használt a gőzfürdő: öt gőzkezelést követően úgy érezte, hogy kevesebb a fizikai fájdalma és több az energiája. Nyolc hónappal ezelőtt teherbe is esett, 45 évesen, háromévi sikertelen próbálkozást követően.

Hüvelyi gőzölés a fertőzések ellenA fekete üröm a keleti medicinában évszázadok óta használatos a női hormonok egyensúlyának fenntartására. Természetes antibiotikumokat és gombaellenes szereket tartalmaz, serkenti a hormonok termelődését, fenntartja a méh egészségét, védi a méhet a tumoroktól és egyéb betegségektől, szabályozza a menstruációt, csökkenti a fáradtságot, fejfájást, a hasi panaszokat és a hányingert, más jótékony hatásai mellett.
A fehérüröm egy antimikrobás „hűsítő gyógynövény”, szintén népszerű a keleti medicinában. Hagyományosan a méhösszehúzódások stimulálására és a hólyagfertőzések gyógyítására, lázcsillapításra, nyílt sebekre, székrekedésre, hasmenésre, májgyulladásra, sárgaságra, ekcémára, és féregfertőzésekre használják. A leveleknek és a fiatal hajtásoknak baktérium- és vírusellenes hatásuk van, valamint ellazítják a véredényeket, javítják az epés panaszokat.

Dr. Suzan Gilberg-Lenz, a Beverly Hills-i orvoscsoport nőgyógyász szekciójának szülész-nőgyógyásza szerint a gáttájék gőzölésének ötlete nem őrültség. A meleg fokozza a keringést és a megnövekedett véráramlás több oxigént és immunfaktort szállít erre a területre. Azt azonban megjegyzi, hogy lehetetlen megmondani, hogy a gyógynövényes gőz tesz-e valami jót egyáltalán, mivel a legtöbb kezelést nem vetették alá intenzív klinikai tanulmányoknak.

Itthon is van ilyen?

Antalné Putnik Judit gyógynövényszakértő elmondása szerint az alhasi gőzölés itthon is ismert: alhasi fájdalmaknál, puffadásnál, bélgörcsöknél, menzesz előtt szokták alkalmazni a nők, például a cickafarkos gőzölést. Egy erre használatos fazékban készítik el a teát (2 evőkanálnyi cickafarkot forráznak le 2 liter vízzel, 5 perc múlva jó) és a hagyományos WC csészéjébe helyezik, ráülnek meztelen alsóval, de gondosan betakarózva, mintegy sátrat készítenek a gyógyító párának. – 20-25 perc múlva törülközés nélkül az ágyba kell menni és jól betakaródzva még egy jó félóráig ott tartózkodni. Általában már az első kezelés után megmutatkozik a jótékony hatás – mondja a szakértő. – A fehér és a fekete üröm itthon is használatos gyógynövény, mindkettő erős epehajtó, enyhe vízhajtó, görcsoldó hatással is rendelkezik, a fehér üröm a női betegségek esetén is jó hatású. Ellenben nem veszélytelen gyógynövények, belsőleg  feltétlenül szakember segítségével és útmutatásai alapján használhatók. Aranyér esetén külsőleg a meleg gyógypára jó hatású.

Mit gondol a szülész-nőgyógyász?

Dr. Ujváry Attila szülész-nőgyógyász szerint a hüvelyöblítéssel ellentétben – amely a túlnyomás révén rossz dolgokat is feljuttathat a méhbe, petevezetőbe, kismedencébe – a meleg, gyógynövényes gőz alapelveivel egyet lehet érteni. Persze azért nem árt vigyázni, mert a gyógynövények hatása, mellékhatása, allergiaokozó képessége, egyéni nem kívánt reakció lehetősége mind-mind ugyanúgy fennáll, mint a gyógyszereknél. A meddőség pedig nem ritkán a személyiség és a psziché okán áll fenn, így ebben a kérdésben ilyenkor szinte akármilyen kezelés sikert hozhat. – Egy ilyen kérdés orvosi megközelítéséhez orvosi kísérlet, placebokontroll, randomizálás, nagy esetszám kellene, itt pedig ez nem áll fenn – mondja a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top