Egészség

A pikkelysömörös betegek közel fele elhízott

Egy nemrégiben megjelent tanulmányban a pikkelysömör és a metabolikus szindróma elemeinek összefüggéseit vizsgálták.
A pikkelysömörös betegek közel fele elhízott

Olvass tovább!
Az állatok csökkentik a vérnyomást

Az elhízás, a magas vérnyomás, a koleszterinszint és a cukorbetegség szempontjából elemezték a betegek állapotát, és érdekes eredmények születtek. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa a betegség egyéb jellemzőiről is beszélt.

A pikkelysömör típusai

– A pszoriázisnak több típusát ismerjük: a plakk típusnál csak bizonyos testrészeken jelentkeznek a tünetek, a guttált formánál testszerte, az inverz típusnál a hajlatokban vörös, hámló területek láthatók. A pustulosus formában elsősorban a tenyereken és a talpakon nedvező hólyagok jelentkeznek. Az erythrodermiás psoriasis a legsúlyosabb, amikor az egész test vörössé, gyulladttá válik. Leggyakrabban a plakk típusú pszoriázissal találkozunk, amikor elsősorban a könyökök, térdek területén jelennek meg vörös alapon viaszfehér, hámló, elszarusodó foltok. Vannak azonban olyan esetek is, amelyek nem eredményeznek ilyen feltűnő bőrtüneteket – mondja dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza. – Előfordul, hogy a pikkelysömör csak a hajas fejbőrön vagy csak a körmökön jelentkezik, de sajnos sok esetben kifejezett ízületi panaszokkal is járhat.

A pikkelysömörös betegek közel fele elhízott

 

Maga a betegség a szarutermelő sejtek túlburjánzásával, fokozott működésével, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával jár, és sajnos nem gyógyítható. A kezelések elsősorban a tünetek csökkentését szolgálják, és tünetmentes időszakokat eredményeznek. A kortikoszteroid-, szalicilsav-, dithranol- vagy D-vitamin-tartalmú kenőcsök mind alkalmazhatók a terápiában, de kiterjedt esetben jó hatású lehet az UV fototerápia, és új módszerként az UVB-fénnyel végzett lézeres helyi kezelés is. Súlyosabb esetekben, illetve amennyiben a pikkelysömör a beteg életminőségét jelentősen rontja, szóba jön belsőleges terápia is, mely akár teljes tünetmentességet is eredményezhet éveken keresztül.

Az elhízottaknak nagyobb a kockázata?

Nemrégiben izlandi kutatók arra az eredményre jutottak, hogy vannak bizonyos metabolikus összetevők, amelyek összefüggésbe hozhatók a pikkelysömörrel. A Landspitali University Hospital munkatársai 6549 személyt vizsgáltak meg, akiknek átlagéletkora 39 év volt, átlagos testtömeg-indexük pedig 28. A testtömeg-index (BMI) a testsúlyból és a magasságból kiszámolt hányados, amely ugyan nem pontosítja a testzsírszázalékot, de mindenképpen megmutatja az adott személy státuszát a soványság-elhízás skálán. A 28-as BMI-vel rendelkezők túlsúlyosnak mondhatók.

Az eredmények azt mutatták, hogy a pszoriázisos betegek 40 százaléka mutatta a metabolikus szindróma (elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír) tüneteit, míg a kontrollcsoportnak csak 23 százaléka. Hatvan százalékuknak volt alma típusú (hasi) elhízása, míg 44 százaléknál magas trigliceridszintet mértek. A triglicerid a növényi olajak és az állati zsiradékok fő összetevője, és ha a vérzsírnak magas arányú ez az összetevője, hajlamossá tehet az érelmeszesedésre és esetleg a szívinfarktusra is.

A kutatók szerint elmondható, hogy a pikkelysömörös betegeknél kétszer gyakoribb a metabolikus szindróma, kortól, nemtől, rassztól függetlenül. Ezt a tényezőt tehát mindenképpen érdemes figyelembe venni a bőrbetegség kezelésénél is, illetve felhívni az érintettek figyelmét az életmód-változtatás jelentőségére.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top