Egészség

Az antidepresszánsok segíthetnek felépülni a stroke-ból

Egy Franciaországban elvégzett kutatás szerint a depresszió elleni szerek bizonyos fajtái segíthetnek a stroke-ot átélt betegeknek fizikai képességeik visszaszerzésében.

Az úgynevezett szelektív szerotonin-visszavétel gátló antidepresszánsokat eddig általában a betegségüket kísérő lelki problémák kezelésére adtak a stroke-on átesetteknek. Az új kutatási eredmények szerint viszont ezek a gyógyszerek az agy neuronjainak, azaz idegsejtjeinek képződését, illetve a köztük levő kapcsolatok kialakulását is támogatják  – mindez pedig létfontosságú a stroke során elvesztett testi funkciók visszanyerése szempontjából.

Az önellátás lehetősége?

A The Lancet című rangos orvosi folyóiratban publikált vizsgálatban 118 stroke-os beteget vizsgáltak. Egyik csoportjuk a roham utáni 5–10. naptól kezdve a szokásos kezelés és fizikoterápia mellett antidepresszánst is kapott, míg a másik, találomra kijelölt csoport placebót szedett. Három hónap után az antidepresszánst szedő csoport tagjai a 100 pontos tünetskálán 34 pontos javulást értek el, míg a placebót kapó csoport átlaga 24 pont volt. A francia kormány által támogatott kutatás vezetői szerint ennyi javulás akár azt is jelentheti, hogy az illető a betegsége után továbbra is önellátó marad, ahelyett hogy állandó gondoskodásra szorulna – ez pedig sokat javíthat az érintettek és családjuk életminőségén.

Az antidepresszánsok segíthetnek felépülni a stroke-ból

Új sejtek, új kapcsolatok

A kutatók magyarázata szerint az antidepresszánsok két fronton is segítik az agy regenerálódását. A stroke során az idegsejteket körülvevő gliasejtek gyulladáskeltő fehérjéket bocsátanak ki. Az antidepresszáns csökkenti a stroke által keltett gyulladást, emellett pedig az idegsejtek számának növekedését, illetve a köztük levő kapcsolatok kialakulását is segíti. Ezek a kapcsolatok valósággal „újradrótozzák” az agyat, amely így könnyebben teremt újra kapcsolatot a test többi részével, így visszatérhetnek a stroke miatt elveszettnek hitt képességek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top