Egészség

Életmentő őssejtbeültetés

Az elmúlt esztendő egyik kiemelkedő hazai orvosi tudományos eredménye: először mentettek életet Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével.

A példamutató esemény ráirányította a figyelmet arra, hogy Magyarországon a nemzetközi orvostudomány kutatóinak és alkalmazóinak legjobbjai között jegyzett szakemberek dolgoznak az őssejtkutatás és az őssejtek gyógyászati alkalmazásának elősegítésében és az őssejtmegőrzés tudományának folyamatos fejlesztésében.

Magyarországon jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel. Bár több sikeres hazai beültetés történt az elmúlt években, a miskolci Gyermek Onkohematológiai és Csontvelő-transzplantációs osztályon 2010 őszén elvégzett életmentő műtét kiemelkedő. A beültetett őssejt a beteg kislány testvérének köldökzsinórvéréből származott, a szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek voltak a beteg csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére.

Életmentő őssejt beültetés

„Az őssejtek révén olyan egészséges sejtek kerültek a beteg gyermek szervezetébe – a csontvelőbe és ezen keresztül a vérbe –, melyekben nincs rosszindulatú elváltozás, így ezek a sejtek adják meg a végleges gyógyulás esélyét. A beavatkozás után két héttel megjelentek az új, egészséges sejtek a gyermek vérében, ezzel a kislány – kezelőorvosai szakvéleménye alapján – a gyógyulás útjára lépett” – mondta a téma szakértője, dr. Balogh István a Napidoktornak. A KRIO Intézet vezetője elmondta, hogy Pro-Família program keretében ingyenesen biztosították az őssejt levételét és tárolását. Magyarország az egy főre eső sikeres  őssejtbeültetések tekintetében kiemelkedő helyen áll  Európában.

Jelenleg a Magyarországon született gyermekek mintegy hét százalékának köldökzsinórvérét tárolják, miközben az őssejtterápia alkalmazási területe folyamatosan bővül. Kormányzati támogatás nélkül azonban a legsikeresebb tudományos eredmények sem tudnak elterjedni, miképpen szükség lesz mielőbb egy olyan nemzeti őssejtbankra is, amely kiszolgálhatja a legkorszerűbb terápiás kezeléseket.

Információ és további részletek: Napidoktor.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top