Egészség

Lúgosítsuk, ami savas?

Akár a fogyás érdekel, akár a táplálkozásodat szeretnéd egészségesebb irányba terelni, előbb-utóbb belebotlasz a lúgosításba. Utánajártunk: tényleg képes az étrend eltolni a szervezet pH-értékét? Van értelme?

Az elmélet megalkotója dr. Robert O. Young A pH csoda című könyvében foglalja össze elmélete lényegét. Az Új Biológia legmeghökkentőbb állítása az, hogy minden betegség egyetlen közös okra, a test túlsavasodására vezethető vissza. Ezért pedig elsősorban a rossz étrend, valamint bizonyos civilizációs veszélyforrások felelősek.

Kipróbáljam?

A kipróbálás az elsavasodásod mértékének megállapításával kezdődik, ehhez a nyál és a vizelet pH-jának mérését ajánlják. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez azonban nem ad számunkra is hasznosítható információkat, ahogy szakértőnk, dr. Berta Gabriella szakorvos kifejtette:
– A nyál alapvetően lúgos kémhatását legfeljebb ideig-óráig boríthatja fel valamilyen savas étel vagy a cukor, de ez elsősorban a fogaknak árt. A vizelet pH-jának mérésével elsősorban a veseműködést tesztelhetjük. A kis ingadozások jók, mert a kiegyenlítő rendszer helyes működésére utalnak. A tartós eltolódás viszont kedvezőtlen, a lúgosság kedvez a baktériumok elszaporodásának, valamint vesekőképződés is előfordulhat, amely lúgos vagy savas irányba tolódás eredménye is lehet.

A kipróbálásnak határt szab az is, ha megrögzött hús-, tojás- vagy tej- és tejtermékfüggő vagy, és ezen nem is akarsz változtatni. Dr. Young szerint ugyanis az emberi szervezet felépítése a vegetáriánus táplálkozást feltételezi, és az állati fehérje fogyasztása ennélfogva kimondottan káros. Fel is sorolja szinte valamennyi súlyos rákfajtát a túlzott állati fehérjefogyasztás következményeképp. Az viszont valóban igaz, hogy egészségtelen, ha étrended túlságosan sok húst tartalmaz. Nemcsak hizlaló hatása, azaz magas energiatartalma miatt, hanem azért is, mert így a kelleténél jóval több fehérjét fogyasztasz.

 

Lúgosítsuk, ami savas?

A lúgosító diéta alappillére ezért a biotermesztésű, nyers zöldség, kis hányadban gyümölcs. A sav-bázis egyensúly helyreállítása után nem tiltja ugyan teljes egészében az állati eredetű fehérjét, de csak egészen kis mennyiségben. Néha persze meghökkentően meredek dolgokat olvashatsz a lúgosítást népszerűsítő internetes oldalakon, például ezt:
„Az elsavasodott testben az egészséges sejtek bomlani kezdenek… és különféle baktériumok alakulnak ki belőlük, melyek élesztő- és egyéb gombákká, végül penészgombákká válnak, és újabb savakat termelnek, így folytatódik az ördögi kör.” Bár a fajok közti átalakulás nem lehetséges elsavasodás esetén sem, az igaz, hogy például a bőrsérüléseken, a természetes, normális pH megbomlásakor elszaporodhatnak a kártékony baktériumok és gombák – fűzte hozzá dr. Berta Gabriella.

Baj van a gyümölcsökkel?

Elsavasodott kezdőknek a magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalom ellenére egyáltalán nem javasolják a gyümölcsevést a magas cukortartalom miatt, ennek ugyanis savasító hatást tulajdonítanak. Pedig a gyümölcsök nagyon is hasznos építőkövei étrendünknek. Persze a mértékletesség és az egyensúlyra törekvés fontos: nem jó, ha csak banánt eszel, és nyilvánvalóan árt, ha rengeteg agyonpermetezett szőlőt fogyasztasz – de nem savasító hatásuk miatt! Egyébként ha a lúgosító étrenddel már helyreállítottad a pH-dat, az étkezések között ehetsz gyümölcsöt is, bár az nehezen követhető, miért kapja némelyik gyümölcs a savasító, másik pedig a lúgosító címkét:

  • enyhén savasítónak tartott gyümölcsök: alma, narancs, szőlő, barack, szilva, körte;
  • lúgosító: banán, citrom, meggy és még a kiemelkedően magas cukortartalmú mazsola!

– Nem hiszem, hogy minden betegség a savasodás eredménye volna – szögezi le Birinyi Judit dietetikus –, mások ugyanilyen komolyan állítják, hogy minden betegség valamilyen konkrét lelki folyamat eredménye, vagy éppen hogy vitaminhiány következménye. Az egészséges szervezetnek minden fronton kiegyensúlyozottnak kell lennie jó állapotának megtartásához. Szervezetünket azzal segíthetjük, hogy egészségesen táplálkozunk. Mértékletességgel, változatossággal, természetes alapanyagok használatával lehet kialakítani az egészséges étkezési kultúrát. A gyümölcsöket semmiképpen nem tartom „ellenségnek”, és úgy gondolom, hogy abból bármikor bármennyit lehet enni. Egyáltalán nem magas a cukortartalmuk, kivéve a szőlőt, amelynek 18,1, a banánt, amelynek 24,2 és a mazsolát, amelynek 65 gramm a szénhidrát-tartalma 100 grammonként. De ha hozzátesszük a gyümölcs vitamintartalmát és azt, hogy esetleg még vegyszermentes gazdaságból is származik, akkor senkinek nem javasolnám, hogy korlátozza a fogyasztását, természetesen a jóleső mennyiség határán belül.

A gabona hasznos

Különösen a hajdina és a köles lúgosító hatását dicsérik. A búza, rizs, zab, árpa állítólag savasít kissé, de zöldségekkel együtt fogyasztva kimondottan hasznosak, különösen a teljes kiőrlésű gabonák, amelyek magas rosttartalma segíti az emésztést, és véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen. A csírákat is nyugodt szívvel beépítheted a mindennap fogyasztott táplálékok közé! Tápanyagban, hasznos enzimekben, antioxidánsokban igen gazdagok, finomak, akár télen, a vitaminszegény hónapokban is termeszthetők a saját konyhádban, és a lúgosító étrendnek is alappillérei, különösen, ha hagyod, hogy kicsit megnőjenek, és zöld színt kapjanak az ablakban.

Megszünteti a függőséget?

A lúgosító étrend ajánlói kilátásba helyezik, hogy sok egyéb áldásos hatás mellett a koffein és a nikotin rabságából is szabadulhatsz. Ha komolyan betartod a javasolt étrendet, ez akár meg is valósulhat, de nem azért, mert a „lúgosság” önmagában csodákat művel, hanem azért, mert kizárólag egészséges, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú, cukormentes ételeket fogyasztasz. Ennek következtében feltöltődnek raktáraid, szervezeted megszabadul a kész- és félkész ételek, adalékanyagok és állati zsiradék közvetítette mérgektől, ráadásul valószínű, hogy jelentős fogyást is tapasztalsz. Az eredmény magáért beszél: tele leszel energiával, frissességgel, életkedvvel és erővel! Ilyen állapotban valóban nem lesz szükséged pótszerekre, serkentőkre. A túlsúlytól való szabadulás eleve szárnyakat adhat, ráadásul szervezeted működését is optimalizálja. A felesleges mennyiségben jelenlevő zsírszövet ugyanis károsan befolyásolja egész anyagcserédet, hormonháztartásodat.

Táplálékkiegészítők

Bár a legtöbb lúgosító diétát kínáló szakember elismeri, hogy a pH-egyensúly helyes étrenddel is elérhető, szinte kivétel nélkül javasolják a táplálékkiegészítők fogyasztását, például a vizet lúgosító adalékanyagot és a koncentrált zöld táplálékot.

Mit mond az orvos?

Lúgosítsuk, ami savas?– Belső környezetünk állandóságának egyik alappillére a szervezet sav-bázis egyensúlya – fejti ki dr. Berta Gabriella. – Akkor működünk jól, ha a pH-nk 7,38 és 7,42 között van. A szervezet reakciói ilyen pH-környezetben tudnak lejátszódni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy testünk minden szegletében ennyinek kell lennie, ez az artériás, vagyis oxigénben dús vér normális kémhatása. Szervezetünkben más a sejten belüli pH, és más a vérre jellemző normális érték. Biztonsági rendszerek (légzés és veseműködés) védik ezt a pH-tartományt, melyet a szén-dioxid és a bikarbonát szervezeten belüli egyensúlya tart fenn. Ha felszaporodik a vérben a szén-dioxid, akkor savas irányba, ha pedig a bikarbonát lesz több, akkor lúgos irányba módosul az artériás vér kémhatása.

Ugyanakkor a külvilággal közvetlen kapcsolatba kerülő testrészeink kémhatása savas, mégpedig azért, mert ez a védekezést szolgálja. Gátolja a baktériumok, gombák megtelepedését. A gyomor a legsavasabb, hiszen ide kerül minden, amit elfogyasztunk, pH-ja 1-2, savas kémhatású a hüvely, ezt szereti természetes baktériumflórája, a laktobacilus. Ha nem így volna, fertőzések alakulnának ki benne. Savas a bőrünk kémhatása is, és ennek is a védekezés a célja. A vizelet kémhatása valóban változó lehet például az elfogyasztott tápláléktól, gyógyszerektől, esetleg mérgektől függően, de ennek éppen az a magyarázata, hogy a vese a szabályozó, kiegyenlítő rendszer része, ráadásul a májjal együtt a méregtelenítésért is felelős.

– Munkája során mikor találkozik az aneszteziológus a sav-bázis egyensúly megbomlásával? – tettük fel a kérdést dr. Berta Gabriellának.
– Ha a beteg nem lélegzik vagy leáll a keringése, alapjaiban rendül meg a sav-bázis egyensúly is. Amikor a vérben megfelelő légzés hiányában túl sok szén-dioxid lesz, vagy ha cukor (glükóz) hiányában a sejteknek savas anyagok termelése közben kell energiát termelniük a működéshez (ez történik például a kezeletlen cukorbetegségben), akkor a beteg az elsavasodás, vagyis acidózis állapotába kerül. A normális értékektől való tartós, életveszélyes eltérést mérgezés is okozhatja, például ha a páciens lúgot, savat iszik. Kevésbé drasztikus eltolódás például akkor következhet be, ha a beteg tartósan hány, ilyenkor savhiány alakul ki a szervezetében, míg a tartós hasmenés esetében bázishiánnyal kell számolni. Nem könnyű beleavatkozni a test sav-bázis egyensúlyába. Ezeket a folyamatokat nem lehet diétával befolyásolni, hozzáteszem, hogy szerencsére. A normálisnál savasabb, például szén-dioxidban és tejsavban gazdag vérben nem képesek hatni a stresszhormonok, amelyek létfontosságúak volnának a keringés megfelelő szinten tartásához, vagyis az életben maradáshoz. 


Káros, savasító hatások dr. Young szerint
  • Túl sok táplálék fogyasztása, ezen belül is a hús, cukor, tejtermékek túlsúlya.
  • Koffein fogyasztása csoki, kávé, tea, kóla formájában, mert ezek „erős savtermelők”.
  • Mobiltelefonok használata az erős mikrohullámú sugárzás miatt, amely roncsolja a sejteket, és emiatt számos betegség kialakulásáért felelős.
  • Környezetszennyezés, savas esők, természetes vizek pH-jának változása, gyógyszerszedés, dohányzás.
Ami elengedhetetlen az élethez az Új Biológia szerint
  • Napi egy deci olaj fogyasztását javasolja, zsírsavforrásként az olívát, avokádót, mandulát, diót, szezámmagot említi többek közt.
  • 20 testsúly-kilogrammonként egy liter 9,5 pH-jú víz fogyasztása naponta.
  • Dr. Young 1 gramm/5 testsúlykilogramm (tehát 50 kilós súly esetén 1 deka) nem hőkezelt, nem fertőtlenített, nem finomított természetes só, például Himalája só fogyasztását javasolja.

 

Bővebben

  • A polc.hu-ról beszerezheted a két alapművet kedvezményes áron:
  • Robert O. Young – Shelley Redford Young: A pH csoda (cédémelléklettel) 2465 Ft, valamint a Robert O. Young – Shelley Redford Young: A pH csoda fogyás, 2125 Ft.
  • alkalive.hu – itt bevásárlólistát is találsz a lúgosítónak tartott élelmiszerekről, fűszerekről.
  • lugositoetelek.com – itt egészséges ételek receptjét találod, ezeket akkor is érdemes kipróbálni, ha nem győzött meg a lúgosítás.
  • lugositas.info – itt is körülnézhetsz, ha bővebben érdekelnek a savasító, lúgosító hatások, mert megfontolandónak tartod a javaslatokat.
  • dr.tihanyi.hu – itt lúgosító italok receptjét találod meg többek közt.
  • Ezekkel biztosan csak jól jársz!

A cikkünk a Nők Lapja Egészség decemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Szilveszterig lefogyok?
  • Karácsony veszélyek nélkül
  • Élelmiszernek látszik, mi az?
  • 7 jel, ami csontritkulásra utal

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top