Egészség

Pikkelysömör – Új remény a gyógyulásra

Mind több tényt és összefüggést tárnak fel azokról a kóros folyamatokról, amelyek pikkelysömörhöz vezetnek. Habár a kép a mai napig nem teljes, ez a tudás egyre hatékonyabb, célzottabb és kevesebb mellékhatással rendelkező terápiák előtt nyithatja meg az utat.

A pikkelysömör krónikus, kiújulásra hajlamos betegség, amely hámló kiemelkedéseket és különböző méretű vörös, gyulladt foltokat képez a bőrfelületen. A tüneteket a bőrsejtek kórosan gyors osztódása és cserélődése okozza. Egészségeseknél egy hámsejt három-négy hétig él, a kóros folyamat eredményeként viszont csak három-négy napig, így a hámsejtek nem tudnak végigmenni a normális érési folyamaton.

Téves kommunikáció

A legújabb kutatások szerint a felgyorsult sejtosztódásban az immunrendszer sejtjei és a hámsejtek közötti téves kommunikáció is szerepet játszhat. Kiderült, hogy egy a fehérvérsejtek kommunikációjában fontos hírvivő fehérje készteti őrült tempójú osztódásra a hámsejteket. Tehát végeredményben az immunrendszer működik hibásan a pikkelysömörben szenvedők szervezetében.

Pikkelysömör- Új remény a gyógyulásra

A betegség kialakulását a genetikai örökség határozza meg, jellemző a családi halmozódás. Jelenleg nem tudják, hogy az emberi szervezet működését leíró több tízezer génből melyek azok, amelyek ezért a folyamatért, és így a betegségért is felelősek. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy ha tudnák, akkor kezdhetnének valamit ezekkel az információkkal a gyógyításban, hiszen a géneket még nem tudjuk megváltoztatni. Egy szülő érintettsége esetén tíz, két szülőnél negyven százalék a kockázata annak, hogy a gyerek is hordozza a hibás géneket. Ha több gén egyezik meg, akkor nagyobb lesz a betegségre való hajlam, így a környezetből érkező kisebb provokáló hatás is elegendő lesz a betegség kiváltásához. Ha kevesebb gént örökölt valaki, akkor esetleg később jelentkezik a betegség, kisebb testfelületet érint, jobban reagál a kezelésre. A genetikai meghatározottság azt is jelenti, hogy a pikkelysömör bármilyen csúnyának is látszik, nem fertőző.

Különböző súlyosságú tünetek

A betegség rendszerint egy vagy több apró, vörös, rendkívül erősen hámló bőrfelület megjelenésével kezdődik, jellemzően a fejbőrön, a könyökön, a térden, a háton, az ágyékban, a köldöknél. A fejbőrön a felületes szemlélő könnyen összetévesztheti súlyos korpásodással. Ilyenkor érdemes megfigyelni, hogy a korpásodás foltokban jelentkezik-e, vannak-e ép területek.

Pikkelysömör- Új remény a gyógyulásra

A pikkelysömör súlyosságát a bőrgyógyász annak alapján határozza meg, hogy mennyire gyulladtak, kipirultak, mennyire előreemelkedőek, tapinthatóak ezek a felületek, milyen mértékben fedik pikkelyek, illetve hogy a testfelület hány százalékát érintik testtájanként. Ezenkívül a betegek közérzetét is felmérik egy kérdőív segítségével. A különböző gyógymódok megfelelő ötvözetét a bőrgyógyász határozza meg a súlyosság és a betegség fajtája alapján, de nem jósolható meg biztosan, hogy kinek melyik fogja leghatékonyabban enyhíteni a tüneteit. Fontos tudni, hogy a kezelések nem gyógyítják meg a betegeket, a kóros mechanizmus továbbra is fennáll, ám enyhülnek a tünetek, és többnyire a betegek életminősége is jelentősen javul.

Hagyományos kezelések

Pikkelysömör- Új remény a gyógyulásraFényterápia
A lehető legősibb kezelési mód a napfény és a sós vízben fürdőzés. Hatékony lehet, de hátránya, hogy a hatás hazaérkezve gyorsan elmúlik. A fényterápia mesterséges ultraibolya fénnyel is végezhető, esetenként olyan szerekkel együtt alkalmazva, amelyek növelik a bőr fényérzékenységét.

Helyi kezelések
Kevésbé súlyos esetekben első lépésként általában helyileg alkalmazott kenőcsöket ajánl a bőrgyógyász. Fontos, hogy a hámlást áztatással, szalicilsavat vagy karbamidot tartalmazó krémekkel segítsük elő, hogy a pikkelyek ne akadályozzák a hatékony krémek felszívódását.

Standard szisztémás kezelés

Ez azt jelenti, hogy a szájon át vagy injekcióban bejuttatott gyógyszer az egész szervezetre hat. Csak szoros orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható!

Új remény: biológiai terápia

Dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának docense a kezdetektől részt vett az úgynevezett biológiai terápia hazai bevezetésében.
– Ez a legújabb immunológiai kutatási eredményeket felhasználó terápia áttörést jelent a pikkelysömör kezelésében. Olyan anyagokat juttatunk a szervezetbe, amelyek a fehérvérsejtek bajt okozó hírvivő molekuláit (TNF: tumornekrózis faktor-alfa) különböző módokon megkötik, hatástalanítják.

A célzott kezelés hatására a bőr hámsejtjei újra normálisan tudnak működni, amíg folyamatosan a szervezetbe juttatjuk ezt az anyagot. Sajnos mivel az immunrendszer rendkívül bonyolult működési folyamatába avatkozunk bele, nagyon körültekintően kell eljárnunk. Ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy az esetleg lappangó fertőzések fellángolhatnak. Ezt a kezelést olyan betegek kaphatják, akik súlyos pikkelysömörben szenvednek, a hagyományos kezelések nem hatottak rájuk, és megfelelnek a szigorú kivizsgálás feltételeinek. Fontos tudni, hogy az új gyógyszereket csak a kijelölt centrumokban dolgozó szakorvosok írhatják fel.

A súlyos pikkelysömörben szenvedők között nagyon sok a túlsúlyos. Csak éppen azt nem lehet tudni, hogy ez ok vagy következmény.

A centrumok listája a Magyar Psoriasis Alapítvány honlapján (psoriasis.hu) található meg. Nagyon sok kérdésre nincs még válasz a betegséggel kapcsolatban. Leggyakrabban a pubertás- és változókorban jelentkeznek a tünetek, de ez nem törvényszerű. Vitatott az is, hogy milyen környezeti hatások válthatják ki, mitől lángolhat fel a betegség. Hormonális változások, mechanikai hatások, sérülések, gombás fertőzések, kenőcsök, stressz – mind szerepet játszhatnak benne. Nincsenek megbízható adatok arra vonatkozóan sem, hogy akár az életmóddal, akár az étrenddel összefügghet-e a betegség.

Nincsenek bizonyítékok, csak statisztikai összefüggések, amiket sokféleképpen lehet magyarázni. Például a súlyos pikkelysömörben szenvedők között nagyon sok a túlsúlyos. Csak éppen azt nem lehet tudni, hogy ez ok vagy következmény. Nagyon nehéz elfogadnia a páciensnek, hogy az orvos sem tudja megválaszolni a betegséggel kapcsolatos összes kérdését. Igaz, hogy a pikkelysömör ma még tulajdonképpen gyógyíthatatlan betegség, de az esetek legnagyobb részében a hagyományos és a biológiai kezelésekkel tünetmentessé tehető, ezért együtt lehet élni vele – hangsúlyozza a szakértő.
Az elfogadásban segíthet a pikkelysömörben szenvedők közösségi oldalainak, fórumainak megismerése. A Magyar Psoriasis Alapítvány honlapja jó kiindulópont lehet azoknak, akik szakorvost keresnek, vagy tapasztalataikat, kérdéseiket szeretnék megosztani másokkal.

Pikkelysömör- Új remény a gyógyulásraA cikkünk a Nők Lapja Egészség novemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Lúgosítsuk, ami savas?
  • Munkahelyi terror: ne hagyd magad!
  • Futás, az elemi ösztön
  • 4 kihagyhatatlan recept reggelire

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top