Egészség

Ne stresszelj, igyál!

A félreértések elkerülése végett senkit sem szeretnénk alkoholizmusra biztatni, csupán a vízivási szokások megváltoztatására buzdítunk mindenkit.

Nem másért, mint hogy elkerüljük a dehidratáltságot, amihez akár a stressz is vezethet. Egy német kutatás ugyanis rámutatott, hogy van összefüggés a stressz és a folyadékfogyasztási szokásaink között. A feszültséggel ugyanis egyszerűen elfelejtünk inni – legalábbis tízből legalább négy ember.

A munkahelyi és magánéleti problémák okozta stressz hatására elfeledkezünk a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről – derült ki egy német egészségpénztári közvélemény-kutatás eredményéből. A kutatásban 1000 férfi és nő vett részt, és negyven százalékuk vallotta be, hogy a stressz következtében egyszerűen elfelejt inni.

Ahhoz, hogy az emberi agy jól működjön, kellő mennyiségű vízre van szüksége. Stresszesebb, feszültebb időszakokban sokan automatikusan kevesebb folyadékot fogyasztanak. Így a szervezet hiányt szenved olyan ásványi anyagokban, amelyek azután fejfájást és koncentrációs zavarokat eredményezhetnek.

Hogy ezt elkerüljük, érdemes az asztalunkon tartani egy üveg ásványvizet, hogy mindig legyen kéznél folyadék, és így nem feledkezünk meg az ivásról még akkor sem, ha a főnökünk vagy a kollégáink felbosszantottak bennünket.

Arra is érdemes figyelni, hogy ne várjuk meg, hogy szervezetünk jelezze: szomjas. Bizonyos időközönként kortyoljunk az átlátszó nedűből. A napi folyadékigény egyénenként és aktivitásonként különböző, de legalább másfél liternyi szükséges.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy folyadékbevitellel az éhségérzet is csökken, valamint a nagy mennyiségű vízfogyasztás akár 100 kalóriával is növelheti a felhasznált energia mennyiségét.

Forrás: fitforfun

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top