Egészség

Tippek másnaposság ellen

Kikapcsolódás a barátokkal, és hajlamosak vagyunk változtatni addigi szokásainkon. Ha máskor nem is iszunk alkoholt, ilyenkor szívesen megtesszük...

Persze ez nem lenne baj, ha tudjuk a mértéket. Kutatások szerint a kikapcsolódás alkalmával – történjen az nyáron vagy bármely évszakban – sokkal jobban elengedjük magunkat, és ez az alkoholfogyasztásra is igaz, főként a fiatalok körében. Nem kell ehhez más, mint egy jó társaság, egy jó hely, egy jó beszélgetés – például egy kerti grillezés. Kortyolgatunk, és észre sem vesszük, hogy már felállni is alig tudunk az asztaltól. Aki nem szokott az alkoholhoz, annak könnyen a fejébe szállhat, de ha fogyasztunk hozzá elég ásványvizet/forrásvizet, kevésbé érezzük meg az alkohol mámorító hatását és hidratáltak is maradunk. Az alkohol ugyanis vizet von el a szervezettől, így könnyen és gyorsan kerülhetünk illuminált állapotba.

Tippek másnaposság ellenAlapszabály a másnapi kínok elkerülésére:

  • ne igyunk sokat – bár ez egy idő után fel sem tűnik,
  • ne keverjük,
  • ne éhgyomorra.

Másnap…

Akivel megtörtént már, hogy felöntött a garatra, az tudja, hogy a másnapot szívesen kihagyná az életéből: szörnyű fejfájás, rosszullét, szájszárazság, szomjúságérzet, kábultság – mind-mind a másnaposság tünetei. Ha éppen egy többnapos kikapcsolódás kellős közepén vagyunk, akkor sem fizikailag, sem mentálisan nem leszünk a helyzet magaslatán – ami azért nem a legjobb kombináció a szabadidő eltöltésére.

Ha már elkerülni nem tudtad, győzd le:

  • Fogyassz sok folyadékot, ha lehet, szénsavmentes ásványvizet/forrásvizet!
  • A tapasztalt másnaposok többsége a húslevesre is esküszik.
  • A szőlőcukor és gyümölcslé, illetve a gyömbéres tea és C-vitamin is jó a kellemetlen tünetekre.
  • Pihenj sokat! Lefekvés előtt igyál meg egy kalcium-pezsgőtablettát ásványvízben feloldva!
  • Sokan javasolják a „kutyaharapást szőrével”, de meg ne próbáld, nem ez a legjobb módja, hogy elmulaszd a másnaposságot.

Tipp:
Érdemes betartani az „adagokat”
A nők számára 1 egység alkohol engedhető meg naponta, míg a férfiak esetében legfeljebb 2 egységgel érdemes számolni. 1 egységnek 2 dl sör vagy 1 dl bor, illetve 2 cl égetett szesz feleltethető meg. Emellett emelni kell a folyadékbevitelt is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top