Egészség

Kis éji zene – veszélyes horkolás

Victoria királynő, Mussolini, Roosevelt. Mi a közös bennük? Az, hogy álomba szenderülvén előtört a bennük rejlő hangorkán, és bizony horkoltak. A kellemetlen hanggal járó cselekvés nemcsak zavaró, de veszélyes is lehet! Amikor már másik felünk is megunja az éjjeli oldalba bökdösést, elkezdjük keresni a megoldásokat.

– A férjem már olyan szinten horkol, hogy kénytelenek vagyunk külön aludni, mert elviselhetetlen. Kipróbált már mindent, még műtétre is sor került, de visszajött a horkolás – meséli Csilla. – Sokszor egyikőnk sem alszik: én felébredek a horkolásra, és bökdösöm, hogy hagyja abba. Ez senkinek sem jó.

Kis éji zene – veszélyes horkolás– Normális esetben az orrunkon keresztül szívjuk be a levegőt, amely tisztítja, szűri, párásítja és felmelegíti azt. A horkoló hangot, amely gátolt orrlégzés esetén csak fokozódik, a felső légutak lágy szöveteinek rezgése hozza létre. Alvás közben az izmok ellazulnak, a ki-be áramló levegőrezgést okoz a garat-algarat területén – mondja dr. Augusztinovicz Mónika, a Budapesti Fül-orr-gége Központ orvosa. – A gátolt orrlégzés miatt horkolás közben hosszabb-rövidebb ideig tartó légzési szünetek – azaz alvási apnoék – is jelentkezhetnek. Ez veszélyes állapot, hosszú távon például szellemi és fizikai fáradtsághoz, szívritmuszavarhoz, pszichés problémákhoz, szexuális zavarokhoz is vezethet. Sokan azonban a hálótárs panaszai miatt keresnek meg bennünket – teszi hozzá a doktornő.

„Többféle praktikát kipróbáltam: hiába!”

– Sokszor előfordult, hogy reggel úgy éreztem, nem sikerült rendesen kialudni magam, valamint senki nem szeretett velem egy helyiségben aludni. Ha valakivel egy szobában aludtam, akkor reggel már szinte vártam, hogy előadja, hogy mennyire horkolok. Mintha én nem tudnám és tehetnék róla – panaszkodik. – Többféle, boltban kapható praktikát kipróbáltam: orrtapaszt, orrspray-t, persze mindet hiába. Aztán a mandulaműtétemmel egy füst alatt a nyelvcsapomból lemetszettek egy darabot, azóta jobb a helyzet. Nálunk nem okozott párkapcsolati gondot a horkolásom, mert a kedvesem már hozzászokott a hangokhoz, de azért jobb, hogy már nem kell megküzdenem ezzel a problémával.

Az asztma és az allergia is kétszeresére növeli az alvás közbeni hangoskodás esélyét, de a terhesség során szintén előfordul horkolás, különösen a harmadik trimeszterben. – Éjjelente felébredtem a saját zajomra, olyan hangos voltam – mondja nevetve Réka. – Nálunk szerencsére nem okozott különösebb gondot, mert tudtuk, hogy ez csak a terhesség egy velejárója, és a szülés után elmúlik majd, és így is történt.

Híres horkolók

Bonaparte Napoleon állítólag gátolt orrlégzéssel büszkélkedhetett, elhízott, köpcös alakjának köszönhetően minden alvás alkalmával rázendített.
Winston Churchill, aki gyakran szenderedett álomba napközben, túlsúlyos ember volt és az italt és a szivart sem vetette meg. Ettől függetlenül kilencvenéves koráig élt!
A szintén nagy dohányos Franklin Delano Roosevelt halálában valószínűleg szerepet játszott az alvási apnoé (légzéskimaradás) és a magas vérnyomás is: hatvanévesen álmában érte a halál.
Hogy a nők se maradjanak ki a sorból, Victoria királynő szintén túlsúllyal küszködött. Mivel éjjelente álmatlanságban szenvedett, nappal udvarhölgyeinek kellett őt ébren tartani, ugyanis ha elaludt, úgy horkolt, mint egy férfi!

A megoldás a kezünkben van!

Csaba története nem egyedülálló. A Budapesti Fül-orr-gége Központot számos horkolásos panaszokkal rendelkező páciens keresi föl, és kér tőlük segítséget. – A fül-orr-gégész speciális vizsgálatok után az alvásdiagnosztikai laborral együttműködve állítja fel a diagnózist, és tesz javaslatot a kezelésre – mondja dr. Augusztinovicz Mónika. Ez – ahogy Csaba esetében is – akár sebészi beavatkozás is lehet. – Megoldást jelenthet az orrpolipok eltávolítása, orrsövényferdülés korrigálása, nyelvgyök vagy a nyelvcsap, illetve laza lágy szájpad megkisebbítése. Tartós segítség alvás közben a túlnyomásos légzésterápia. Ha igazán komolyan vesszük a problémát, akkor a beavatkozás után életmódot is váltunk: az elhízás csökkentése, a dohányzással való felhagyás és az alkoholfogyasztás minimalizálása mind hozzájárulhatnak a gyógyuláshoz – teszi hozzá a szakértő.

7 tipp a horkolás ellen

  1. Tegyünk a fejünk alá több, nagyobb párnát.
  2. Ha van rajtunk súlyfölösleg, adjunk le pár kilót. Ez a közérzetünkön is sokat dob majd.
  3. Kerüljük az alkoholos italokat lefekvés előtt, mivel ezek még jobban ellazítják az izmokat.
  4. Ne együnk túl laktató, nehéz ételeket elalvás előtt! A teli pocak még jobban nyomja majd a rekeszizmod, aminek következtében éjjel olyan leszel, akár egy traktor.
  5. Még egy ok, hogy leszokjunk a dohányzásról: a légutak duzzadtak és gyulladtak lesznek ettől a rossz szokástól.
  6. A párásítás megnyitja a légutakat. Ne csak a gyerekek szobájában használjuk  a hidegpárásítót!
  7. Patikákban már kapható egy cumihoz hasonló eszköz, ami egy szívóharanggal a fogakhoz rögzíti a nyelvet, így próbálja kiküszöbölni a probléma jelentkezését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top