Egészség

A légszennyezés növeli a mellrák kockázatát

A légszennyezést már egy sor egészségügyi problémával hozták kapcsolatba, de most kiderült, hogy egy újabb halálos kórral fenyegeti a nőket. Egy áttörést jelentő új tanulmány szerint a közlekedés során keletkező szennyeződés növelheti a mellrák kockázatát.

Október a mellrák hónapja, így nem mehetünk el szó nélkül a Montreáli és McGill Egyetem legújabb kutatása mellett, melyben rámutatnak a légyszennyezés és a mellrák összefüggésére. Munkájuk az Environmental Health Perspectives című folyóiratban jelent meg.

– Már egy ideje azt tapasztaljuk, hogy egyre több a mellrákban szenvedő nő. Senki sem tudja ennek igazán az okát, és csak az esetek harmadában lehet a betegséget bármilyen kockázati tényezőhöz kapcsolni. Mivel senki sem tanulmányozta a légszennyezés és a mellrák kapcsolatát részletes légszennyezési térkép segítségével, elhatároztuk, hogy mi megvizsgáljuk ezt a kérdést – mondta el Dr. Mark Goldberg.

Dr. Goldberg és munkatársai több tanulmány adatait használták fel a probléma megközelítéséhez. Először egy 2005-2006-os tanulmányból két légszennyezési “térképet” alkottak meg, mely Montreál különböző pontjain mutatta meg a gépjármű-közlekedés egyik melléktermékének, a nitrogen-dioxidnak az eloszlását 1996-ból ill. 1986-ból. Ezután ezen megjelölték azon nők lakhelyét, akiket egy 1996-97-es tanulmány adatai szerint mellrákkal diagnosztizáltak. Az eredményen elképesztő: a mellrák előfordulási aránya jól láthatóan magasabbnak bizonyult a szennyezettebb környékeken.

A légszennyezés növeli a mellrák kockázatát

– Összefüggést találtunk a változókor utáni mellrák és a nitrogen-dioxidos környezetszennyezés között, mely a forgalommal összefüggő légszennyezés egyik “mutatója” – mondta Dr. Goldberg. Minél magasabb volt a szennyezettség mértéke, annál több rákos esetet találtak. – Más szóval a legfüstösebb területeken élő nőknél csaknem kétszeresére nőtt a mellrák kialakulásának kockázata, mint a legjobb levegőjű vidéken élők esetében.

 A kutatók szerint a riasztó adatok aggodalomra adnak okot. – Először is, ez nem azt jelenti, hogy a nitrogen-dioxid mellrákot okoz. Ez a gáz nem az egyetlen szennyező anyag, melyet az autók és a tehergépjárművek kibocsátanak, de ahol ez jelen van, ott más részecskék és alkotóelemek is előfordulnak, amik viszont már rákkeltők. A nitrogen-dioxid csak egy marker, nem maga a karcinogén elem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top