Egészség

Polip, ciszta, mióma – idegenek a hasüregben

Egy ideig nem adnak jelet a létezésükről. Később, ahogy növögetnek, nyomást, fájdalmat vagy a ciklustól független vérezgetést okozhatnak. A nőgyógyász alapos vizsgálat után megállapítja: ciszta, mióma vagy polip felelős a tünetekért.

Ha azt a szót hallod, ciszta, nincs ok nagy ijedtségre. A ciszták legtöbbször ártalmatlan, folyadékkal teli, tokkal körülvett tömlők, melyek az egész szervezetben előfordulhatnak. A petefészekciszta valójában sokféle formát foglalhat magába. Valamennyire jellemző, hogy a petefészekben jön létre, de eltérő lehet a kialakulás oka, a ciszta természete és kezelése is. Az esetek döntő többségében savós, sárgás folyadék szaporodik fel benne, amely a tüszőrepedés elmaradásakor keletkezhet a petefészekben. Vannak azonban olyanok is, amelyek csokoládészerű folyadékkal telítődnek, de tartalmazhatnak különböző szövetféleséget is. A ciszták szerencsére a legtöbb esetben jóindulatúak, de ritkábban – különösen a változókor után – másképp is alakulhat, ezért ebben az esetben különösen fontos, hogy időben felismerjék és kezelni tudják a betegséget.

Cisztára utaló jelek

A kisebb, néhány centiméteres ciszták legtöbbször észrevétlenek maradnak. Mivel nem okoznak panaszt, előfordulhat, hogy csak nőgyógyászati vagy kismedencei ultrahangvizsgálatkor fedezik fel a jelenlétüket. A nagyobbak nyomhatják a környező szerveket, feszülést, fájdalmat válthatnak ki mozgás vagy szex közben. Az is lehetséges, hogy a tömlő megcsavarodik, és hirtelen jelentkező, szúró fájdalom hívja fel rá a figyelmet.

Lehet-e kezelni?

A kisebb, egyrekeszes ciszták egy-két hónap alatt általában maguktól is felszívódnak. A négy centiméternél nagyobbakat, amelyek esetleg fájdalmat okoznak, különféle műtéti eljárásokkal lehet eltávolítani. Az egyszerű, folyadékot tartalmazó cisztákat – ultrahangos ellenőrzés mellett – a hüvelyen keresztül szívhatják le. A rövid beavatkozás hátránya, hogy visszamaradhat egy kevés folyadék és a tömlő fala is, így újból telítődhet. Ha a méret, szerkezet indokolttá teszi, hasfalon keresztül, egyéb eljárásokkal távolítható el a ciszta véglegesen.

Polip, ciszta, mióma - idegenek a hasüregben

Mi is az a mióma?

Jóindulatú elváltozások nemcsak a petefészekben, hanem a méhben is kialakulhatnak. A leggyakoribbak a miómák, melyek a méh izomzatában fejlődhetnek ki, egyre növekedve. A méh felszínén, a falában vagy a méhnyálkahártya alatt, a méh üregében terjeszkedhetnek. Kialakulásukban jelenlegi ismereteink szerint elsősorban hormonális tényezők játszhatnak szerepet. Ezt támasztja alá, hogy a változás korában már lassabban növekednek, vagy akár vissza is fejlődhetnek.

Polipok a méhben

A polipok jóindulatú szövetszaporulatok, melyek a méhben is előfordulhatnak. Kialakulásuk oka valójában ismeretlen, de a feltételezések szerint keletkezésükben közrejátszhatnak hormonális, illetve gyulladásos tényezők is. A méhben elhelyezkedő polipok ritkán okoznak tüneteket, de erős menstruációs vagy pecsételő vérzés, fájdalom utalhat a létezésükre. Kezelésük rendszerint méhkaparással vagy endoszkópos eljárással történik. Mivel eltávolítás után kiújulhatnak, rendszeres ellenőrzésre van szükség, annál is inkább, mert – ritkán – rosszindulatúvá válhatnak.

JELEK ÉS KEZELÉS
Ahogy a ciszták esetében, úgy a miómáknál is hasonló a helyzet: a kisebbek még nem adnak jelt magukról. Vannak azonban olyan panaszok, melyek, különösen együttesen, miómára utalhatnak:
•    elhúzódó, fájdalmas havi vérzés vagy vérzéskimaradás
•    hasüregi vagy keresztcsonttájéki fájdalom
•    gyakori vizelési inger vagy épp gátolt hólyagürülés
•    ismétlődő hólyaghurut, esetleg vesemedence-gyulladás
•    székletürítési nehézségek, végbélfájdalom, nyomásérzés
A mióma nagyságától és megközelíthetőségétől függően dől majd el, hogy az orvos milyen kezelést javasol, és hogy a beavatkozás milyen mértékben érinti a méhet és a petefészkeket.

 

Polip, ciszta, mióma - idegenek a hasüregbenA cikkünk a Nők Lapja Egészség augusztusi számában jelent meg.

A magazin legfrissebb számának tartalmából:

  • Mitől alszunk jobban?
  • Zsírok – barát vagy ellenség?
  • Stroke: három órán múlik
  • Tízórai, uzsonna – 12 egészséges tipp

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top