Egészség

Prostitúcióra kényszerített gyerekek

Kényszer, erőszak, kitörési pont, vagy épp az egyetlen "szeretetbeszerzési" forrás? Más és más okok taszítják gyermekek millióit a prostitúcióba. Volt, aki egy darab péksüteményért adta oda magát egy férfinak - mindezt Magyarországon.

Szilvia ma is csupán 16 éves. Jelenleg egy két éve húzódó rendőrségi ügy feltételezett áldozataként foglalkoznak vele a szakemberek. Nevelőapját vádolják azzal, hogy négy éven át fajtalankodott vele, illetve két lánytestvérével. A most ötvenhárom éves férfi és felesége hivatásos nevelőszülőként 2003 decemberétől nevelte az akkor tíz-, kilenc- és nyolcesztendős kislányokat. A zaklatások fél évre rá kezdődtek, s nem egyszer pénzt is adott a lányoknak azért, hogy hagyják, hogy fogdossa őket. Pedig ő lett volna a gyerekek mentsvára, szüleiktől ugyanis hasonló okok miatt vették el őket. A jegyzőkönyvek szerint, míg anyjuk börtönben volt, apjuk nevelte őket meleg családi légkörben. A bajok az anya szabadulása után kezdődtek: lopni vitte a lányokat, és a szexualitást a lányok több oldalról is korán megtapasztalták, láthatták, hogyan szeretkeznek szüleik. Szilvia pedig 9 évesen pénzért szexuális bűncselekmény áldozatává vált, amelyet a másik két lány az ablakból nézett végig. Édesanyja rendszeresen eladta a szomszéd férfinak.

Az utolsó férfival már egy péksüteményért mentem el, annyira éhes voltam

Nemrégiben egy 12 éves, szifiliszben szenvedő kislányról derült ki, hogy rendszeresen létesített szexuális kapcsolatot egy 70 és egy 80 éves férfival. A kislány maga jelentkezett panaszaival a bőrgyógyászaton. Kiderült: előrehaladott szifilisztől szenved. Miután a gyerek kórházba került, az anya panaszt tett a rendőrségen, ebben a 14 éves unokatestvért vádolta, hogy megerőszakolta a kislányt. Csakhogy ez nem volt igaz. A valóságban a kislány nyolcéves kora óta tart fenn szexuális kapcsolatot férfiakkal. Többször megszökött otthonról, valószínűsíthetően a folyamatos verések miatt. Tavaly nyáron a községi iskola tanítónőjének tudomására jutott, hogy iskola helyett a kislány egy helybéli férfinál tölti idejét több férfi és hasonlókorú fiúk, lányok társaságában. Eddig tíz fertőzöttet sikerült azonosítani, ezek között négy 14-18 év közötti fiút, négy 11-16 év közötti kislányt, egy 70, illetve egy 80 éves férfit. A pedofilok édességet, pénzt adtak a fiataloknak ellenszolgáltatásként, illetve befogadták őket, amikor megszöktek otthonról. Ugyancsak a napokban került napvilágra egy rejtett kamerás felvétel, amelyen egy “apa” 3000 forintért árulja 15 éves fia szexuális szolgáltatásait. Észak-Magyarországon tavalyelőtt 30 ezer forintért kínáltak egy „teherbíró” kislányt. Az egyik gyermek rendőrségi kihallgatásán pedig azt vallotta: „Az utolsó férfival már egy péksüteményért mentem el, annyira éhes voltam”.

Kényszer, szeretethiány, pénz és éhezés, ezek „kergetik” a gyerekeket utcára

A gyerek csak egy simogatásra, szeretetre vágyik

Radó Iván polgárőrként folyamatosan találkozik a testüket kínáló gyerekekkel, kiskorúakkal. Szerinte nem is igen érdemes különválasztani, hiszen ugyanolyan bajban van mindegyik.
– Ma már az internet is elég, itt már nemcsak képek vannak, de kedvezményes ajánlatok, valamint osztályozzák is a fiatalokat”- mondja Radó Iván, aki szerint ugyan nyilván a nyomor, a kitörés lehetősége hajt sokakat ebbe az irányba, de nem ritka, hogy jól szituált családok gyerekei is erre az útra lépnek.
A gyerekek egy jó részét a családi modell, az otthoni tapasztalatok viszik az utcára.
– Én is ismertem két lányt, alig voltak 15 évesek, akik maguk gondolták úgy, hogy majd a Várban, gazdag turistáknak kínálják „szolgáltatásaikat”, így talán ki tudnak kapaszkodni a nyomorból.

Prostitúcióra kényszerített gyerekek

Az egyik kislány például egyre furcsább és durvább helyzetekbe sodródik csak azért, mert figyelmet, szeretetet keres. Szülei jómódúak, taxi hozza-viszi, ha pedig bármi van, elintézik egy vadiúj mobillal, vagy pénzzel. Pedig a gyerek csak egy simogatásra, szeretetre vágyik – mondja Radó Iván. Tény, hogy sok kiskorú mindezt úgy éli meg, legalább akkor, azokban a percekben simogatják, becézgetik, törődnek és foglalkoznak vele. A gyermek prostituáltak a legkiszolgáltatottabbak, sokszor meg is verik őket, és a szolgáltatásért csupán zsebpénzt kapnak, mondván, gondoskodnak róluk.

Gyermekotthonból sokszor egyenes az út az utcára

A gyermek prostituáltak nagy része intézetben nevelkedik. Az idősebbek rábeszélik a fiatalabbakat, hogy így könnyű pénzt keresni, és sokszor ők azok, akik aztán elveszik a bevételt gyengébb társaiktól. Amióta a gyermekotthonokban szabadabb az élet, többen vannak az utcákon. Szökniük sem kell, kimennek eltávozáskor – aztán meg nem mennek vissza. Nagyon sok ember érdeke, hogy egy-egy lány kint álljon az utcán, ugyanis ez hatalmas üzlet, nulla befektetéssel. Csak rávesznek egy lányt vagy fiút erőszakkal vagy anélkül, hogy dolgozzon, és ontja a futtatójának a pénzt, mint egy gép, amíg teljesen tönkre nem megy. Megdöbbentő, de az otthonokban komoly problémát jelent a gyermekprostitúcióban érintett gyerekek védelme, segítése. A történet ráadásul kétirányú. Az egyik azt a szűk kört foglalja magában, amelynek tagjai már súlyos szexuális bántalmazást, visszaélést elszenvedett, vagy gyermek prostituáltként érkeznek, közülük sokat nem is sikerül megmenteni. Míg van egy másik kör, akiket folyamatosan „csábítanak” az otthonok, illetve nevelők körül ólálkodó kerítők. A rendőrségnek nehéz dolga van, mert az ácsorgás nem bűn, legfeljebb igazoltathatnak, és ha kiderül, hogy valaki intézetből szökött, visszaviszik.

Fotónk csak illusztráció
Fotónk csak illusztráció

„Utána, ha nem akar, nem fizet!” – hangzott el egy nyolcéves kislány szájából egy a gyermek prostitúcióról készített rejtett kamerás felvételen. Vajon mit gondolhatott ez a pici lány, amikor részese lett ennek a mocskos játszmának?
Szilvia, a dévaványai lányt például folyamatosan „figyelték” és hallgatták meg a szakemberek. Az intézetbe kerülésekor például azt vallotta egyikőjük, hogy a lányok bekerülése után nem volt komolyabb gond azon kívül, hogy megvolt bennük a csavargási hajlam, és lopásokat követtek el a helyi boltból, szomszédtól. Szilvi is csak azt sérelmezte, hogy nevelőapja őt otthon „szarkának” nevezi. De hogy mi játszódhatott le 8, 9, 10 évesen a fejében, vagy hová juthatott az elmúlt évek alatt? Biztosra vehető, hogy jóvátehetetlen személyiségváltozást okozott neki a bántalmazás, kiszolgáltatottság.

Pszichológusok szerint a szexuális fejlődés szakaszokra oszlik, amelyek egymásra épülnek kisgyermek kortól kezdve a felnőtté válásig. Bizonyos szakaszok átugrása a felnőtt korban visszaüt: személyiség- és szexuális problémát okozhat. Ebben az életszakaszban a biológiai, testi változások még az ideális családban nevelkedő tini számára is értetlenséggel, ijedtséggel társulnak, ez pedig fokozottan érvényes a szexuálisan bántalmazott és a prostitúcióra kényszerített gyerekek esetében. Az átlagos tinit egyrészt fokozott szexuális fantáziavilág, másrészt pedig a másik nem képviselőivel kapcsolatos testiség elutasítása jellemzi. Különösen drámai, ha ekkor testiségre kényszerítik a tiniket, a pusztítás helyrehozhatatlan.

Nemritkán a szülők állítják gyermeküket az út mellé

Dr. Herczog Mária szociológus szerint Szilviék esete is mutatja a problémát: a lányok többször is panaszkodtak, de nem hittek nekik. A szakemberek, segítők nincsenek felkészülve a bántalmazás felismerésére, kezelésére. Súlyos tévedés azt gondolni, mondani, hogy ezek a gyerekek, fiatalok saját maguk döntenek, választják ezt az utat, még ha sokszor dacból ezt is a válaszolják. Nem ritkán a kislányokat szüleik állították ki az út mellé.

Az alacsony önértékelés, érzelmi zavarok, szorongás, depresszió, önpusztító mechanizmusok (alkohol, kábítószer, öngyilkosság), párkapcsolati, szexuális problémák, a szülői szerep zavarai mind-mind előfordulhatnak a lelkileg tönkretett tinik későbbi életét.

– A szüleim elváltak, apám eltűnt, anyám elég zűrös életet élt. Én hol otthon, hol valamelyik testvéremnél laktam. Nem voltam jó tanuló, és csak kevés barátom volt. Egyikőjük, egy nyolcadikos lány akkor már hétvégenként feljárt Budapestre, ott árulta a testét. Azt mondta, jól érzi magát, sokat keres, és nemsokára otthagyja az iskolát. Rábeszélt, hogy próbáljam ki én is. Igent mondtam, és elszöktem otthonról. Aztán a két napból hat hónap lett – meséli egy fórumon saját történetét egy lány. Virág fővárosi “karrierje” azzal kezdődött, hogy barátnőjével közös futtatójuk megerőszakolta, elvette a telefonját, majd sorba küldte hozzá a kuncsaftokat. – Öt-tízezer forintot fizettek, ebből eleinte két-háromezret kaptam, később még kevesebbet tarthattam meg. Három hónapja éltem így, amikor éreztem, hogy nem bírom tovább ezt csinálni, haza akartam menni. Egyik nap az aluljáróban ácsorogtam, vártam a következő vendégre. Láttam, hogy a közelben áll két rendőr, direkt fel-le sétáltam előttük, hátha igazoltatnak. Szerencsém volt, elkérték az irataimat, így kerültem haza.

Elfogadják a fogoly szerepét

Prostitúcióra kényszerített gyerekekSok esetben a lelki terhet még az is súlyosbíthatja, hogy a gyerek szinte „fogolyként” él, ezt a szerepet pedig el is fogadja, amely során a fogva tartóval kapcsolatban biztonságot érez: ő adja neki a szállást, az ennivalót, és minden szükségletét ő elégíti ki. Úgy is érzi, hogy nincs más lehetősége, csak az, hogy mindent megtegyen, amit tőle kérnek. Nagyon nehéz kiemelni ebből a környezetből az áldozatot, és nagy a veszélye annak, hogy visszakerül, akár önszántából is a számára romlást hozó környezetbe. A gyermekprostitúció, s annak nyilvánossá válása esetén ráadásul több társadalmi tabu is megsérül, hiszen a szüzesség fiatalon történő elvesztése és a prostitúció ténye egyaránt tabu téma. A szenvedő alany egyrészt áldozat, azonban a tabutéma megszegése miatt bizonyos mértékű szemrehányás is illeti, ami szégyenérzetet okozhat. Az alacsony önértékelés, érzelmi zavarok, szorongás, depresszió, önpusztító mechanizmusok (alkohol, kábítószer, öngyilkosság), párkapcsolati, szexuális problémák, a szülői szerep zavarai mind-mind előfordulhatnak a lelkileg tönkretett tinik későbbi életét.

Dr. Virág György pszichológus, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója szerint ráadásul az ilyenkor alapvető pszichiátriai, lelki segítséghez alig-alig jutnak ezek a gyerekek.
– Az ellátás rendkívül korlátozott. Az alapítványi működtetésű és igen szűk kapacitású ESZTER Ambulancia az egyetlen hely az egész országban, amely speciálisan a szexuális bántalmazottak pszichológiai ellátásával foglalkozik. Ezen kívül a nevelési tanácsadók pszichológiai rendelésein kaphatnak szakszerű ellátást az abúzust elszenvedett gyerekek, már ahol működik ilyen. Sajnos a megfelelő szakmai segítséggel sem mindig biztosítható, hogy a súlyosan traumatizált gyerekek sebei begyógyulnak, hogy egészséges, teljes életet tudnak majd élni ezek a fiatalok – mondja a szakember, aki egyébként a családon belüli erőszak áldozatainak megmentésére létesült ESZTER Alapítvány egyik létrehozója. Igaz, ő nem túl optimista: ugyan azt mondja, hogy minden gyerek esete más és más, mint ahogy nem mindegy, hogy gyermekről, serdülőről vagy 15-16 évesekről van szó, az azonban biztos: egyikőjük sem érett bármilyen típusú szexuális kapcsolatra.

Hiába a szigor

2007 óta három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az a kliens, aki tizennyolc évnél fiatalabb szexuális szolgáltatását veszi igénybe. Elvileg. Eddig összesen hat megrontása ügyében indult nyomozás – az ő kuncsaftjaikat keresi a rendőrség. Az Országos Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint az érintettek többségét már azonosították. Ám arról, hogy pontosan milyen büntetést fognak kapni, egyelőre semmit nem lehet tudni. 2007-ben és 2008-ban mindössze tizenhárom hasonló esetben nyomozott a rendőrség a kliensek után, pedig a szakemberek szerint ennél jóval több férfi veszi igénybe a kiskorúak szexuális szolgáltatását. És az igény egyre nagyobb. Mind alacsonyabb viszont az érintett gyerekek életkora. Nemzetközi felmérések szerint a lányok átlagosan 14 éves korukban válnak szexuális kizsákmányolás áldozatává, de nem kevés a fiú áldozat sem. Egy kihasznált gyerek évente átlagosan kétezer férfit elégít ki. Európa gyermekeinek 10–20 százaléka válik gyermekkorában szexuális zaklatás áldozatává. Magyarországon a felderített szexuális bűncselekmények közül a szemérem elleni erőszakos cselekedetek felét gyermekek ellen követik el.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top