Egészség

A fogamzásgátló csökkenti a libidót? Milyen más alternatíva létezik?

Sokan úgy gondolják, hogy a fogamzásgátló szedése befolyásolja a nemi vágyat. Hogy mi az igazság? Utánajártunk szakértőink segítségével…
Dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Ujvári Attila
szülész-nőgyógyász

– A válasz röviden az is lehetne: csökkentheti, de igen ritka panasz – mondja Dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyász szakorvos. – Tudományos tanulmányok szerint nincs számottevő különbség a használók és nem használók libidója között. Nagyon kevés betegem panaszkodik rá és sokszor úgy érzem, hogy gyakrabban az egyéb tényezőket kellene végiggondolni – mint például a megfelelő partner, hozzászokás effektus, változó érdeklődés, fáradtság, stressz. Az viszont igaz, hogy a fogamzásgátló megváltoztatása sokszor képes helyreállítani a problémát. A megfelelő tabletta megválasztására viszont nincs biztos tipp, általában próbálgatás, esetenként ösztrogén mentes tabletta segít. Viszont a nedvesedést gyakrabban csökkentik a fogamzásgátlók, így ezt síkosítóval érdemes, vagy lehet pótolni.

Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász szakorvos szerint nemcsak csökkentheti, de növelheti is a pirula a libidót. – Csökkentheti közvetve vagy közvetlenül. Közvetve például depressziós betegek esetében: felerősítheti a panaszokat és emiatt következik be libidócsökkenés. Közvetlen csökkentő hatás: a fogamzásgátlók két részből állnak, ösztrogén és progesztagénből. Az ösztrogén molekulája állandó, míg a progesztagénnek többféle molekulája van a különböző fogamzásgátlókban. Ezek közül (progesztagének) van, amelyik növeli az SHBG (sex-hormon kötő fehérje) szintjét a vérben, így a tesztoszteronszint csökken és ennek a csökkenő libidó lesz a következménye. (Mind a nőkben, mind a férfiakban a libidóért a tesztoszteron a felelős.) De növelheti is, hiszen a módszer megbízható, gyakran csökkenti a PMS-t és aktus közben nem kell teherbe eséstől tartani, tehát jobban el tudják engedni magukat a párok – mondja a Róbert Károly Magánklinika orvosa.

A terhességmegszakítás kockázatosabb

– Az azonban biztosan állítható, hogy a terhességmegszakítás mindenképp kockázatosabb, mint a megfelelően használt fogamzásgátló módszerek. Ezen felül bár nőgyógyászként kötelességemnek tartom, hogy betegeim életének legnehezebb pillanataiban is segítsek, a megszakításkor mi nem alszunk, és mindig szembesülünk az elpusztított élet szörnyűségével. És azt is érdekesnek tartom, hogy az igazoltan káros dohányzás, szeszes ital, hízás és egészségtelen élet sokszor kevésbé aggaszt bárkit, mint ez a kicsiny tabletta – véli a Dr. Ujvári Attila.

A fogamzásgátló csökkenti a libidót? Milyen más alternatíva létezik?

Van élet a gyógyszeren túl?

Ha valaki tart a hormonkészítményektől, annak számos más alternatíva is létezik, kérdés milyen biztonsággal kecsegtetnek:

Hormon nélküli spirál
Leginkább a szoptatós tablettához mérhető hatékonysággal – hatékonysága alulmarad a kombinált tablettákéhoz képest – véd a méhen belüli terhesség ellen. – Használata mellett gyakoribb azonban a bő, vagy elhúzódó vérzés, esetleg kismedencei gyulladás. Ezek bármelyikének előfordulása esetén orvoshoz kell fordulni: megfelelő kezelést alkalmazva nem várható veszélyes szövődmény. Előnye a hormonmentesség és hogy nem kell mindennap emlékezni.

A fogamzásgátló csökkenti a libidót? Milyen más alternatíva létezik?

Gumióvszer
– Sokan használják, pedig sajnos minden előzőnél rosszabb hatásfokú a gumióvszer. Elszakadhat, kifolyhat, egy kicsit előtte, egy kicsit utána belekerülhet még a hüvelybe – mondja Ujvári doktor. – Izgalmi állapotban az ejakulációs cseppeknek nevezett tiszta folyadékban vannak a legügyesebb, előretolakodott spermiumok, illetve a kielégülés után a húgycsőben is maradhat ondó, mely csak lassan ürül ki, viszont ugyanúgy okozhat terhességet.

A fogamzásgátló csökkenti a libidót? Milyen más alternatíva létezik?

Megszakított közösülés, naptár módszer
-Ezek szintén rossz hatásfokúak. A nők életében lelki hatásokra annyira jellemző szokásostól eltérő időben történő peteérés nemkívánt terhességhez vezethet. Sok múlik persze a fegyelmen, körültekintésen, de egy teljes élet alatt, akár sok sikeres év után is becsúszhat a baj. – Csak azoknak ajánlom ezeket a védekezési módokat, akik adott esetben azért tudnák vállalni a gyermeket – tanácsolja a szakember.

Esemény utáni tabletta
Ha a baleset megtörtént, még mindig nincs veszve minden. Az együttlétet követő 72 órán belül tetszőleges időben bevett esemény utáni tabletta az esetek 80-85%-ában védelmet nyújt. Bár a védelem 3 nap után kisebb, 5 napon belül azért van értelme a bevételnek. Kevesen tudják, de a spirál szintén felhelyezhető 72 órán belül vészfogamzásgátlóként. Ez persze leginkább akkor tanácsos, mikor hosszabb távra is ezt a megoldást tervezted.

A fogamzásgátló csökkenti a libidót? Milyen más alternatíva létezik?

Sterilizálás – kulcslyuk sebészet
Maradandó megoldás férfi és nő számára egyaránt. Férfiaknál a beavatkozás helyi érzéstelenítésben elvégezhető, nőknél általában kulcslyuksebészeti módszert javaslunk, mely során a hasat széndioxiddal (ez az a gáz, amit egyébként kilélegzünk) töltjük fel és a köldökön keresztül behatolva elzárjuk a petevezetőket. Külföldön létezik egy másik, érdekes, hatékony, kisebb kockázatú megoldás is, csak persze drága. A hüvely-méhnyak-méh irányából méhtükrözés segítségével, monitoron követve az eseményeket a petevezetők eredésébe speciális rugó-dugó csavarható s így nem szükséges a hasüreg háborgatása.

– Tabletta, hüvelyi gyűrű, injekció, spirál, hüvelykrém, hüvelytabletta, hüvelyi szivacs, műtét, óvszer – van választási lehetőség. A döntést komolyan kell venni: hazánkban nagyon gyakori az első terhességet megelőző, a szoptatási időszaka alatt vagy a változó kor legeslegelején szükségessé váló terhességmegszakítás – mondja a szülész-nőgyógyász.

Ti hogy védekeztek? Szerinted mi a legjobb módszer? Szavazz te is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top