Egészség

Fogamzásgátlás haladóknak

Arra gondoltál már, hogy a nő a legnagyobb szabadságot a születésszabályozásnak köszönheti? Ha nem problémaként, hanem lehetőségként gondolsz rá, akkor kedved lesz velünk végigjárni az új utakat is.

Miért is érdemes 35 fölött újra napirendre tűzni ezt a kérdést? Vegyük csak sorra! Nagy valószínűséggel befejeztétek a családtervezést, nem szempont többé a szoptatás sem. Vagy épp ellenkezőleg, azok közé tartozol, aki a kései anyaság örömeit élvezik, esetleg éppen erre készülnek. Esetleg egyedül élsz. Csak látszólag különbözőek ezek az igények, valójában van egy lényeges, közös pont: a felsorolt élethelyzetekben a hormonális módszerek nem a legmegfelelőbbek számodra. Csökken a termékenység is, ami – különösen negyven felett – azt is jelenti, hogy a korábban kevésbé biztonságos módszerek is szóba jöhetnek, hiszen a terhesség létrejöttének egyre kisebb az esélye. Azt is számításba kell venni az ideális fogamzásgátlás megválasztásakor, milyen gyakori a szex. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokféle okból, de ritkulnak az együttlétek. A szexben ugyan sosem a mennyiségi szempont volt a döntő, de most már különösen nem az. Sokkal fontosabb a minőségre összpontosítani, új utakat keresni a megszokott partnerrel, egyszóval befektetni a kapcsolat testi oldalába is. Ennek pedig vitathatatlanul és még hosszú évekig feltétele a biztonságos fogamzásgátlás.

Hormonok többféleképpen

Bár harmincöt alatti nőknél a fejlett országokban a hormonális fogamzásgátlás messze a legelterjedtebb, ettől kezdve évről évre nő az egészségügyi kockázat, amit ezekkel a módszerekkel magadra vállalsz. Két fő csoportjukat különböztetjük meg: a kétkomponensűeket, amelyek ösztrogént és gesztagént is tartalmaznak, ezeknél fennmarad a ciklikus működés és az úgynevezett megvonásos vérzés. Ez nem azonos a menzesszel, hanem a tabletta hétnapos szüneteltetése miatt következik be. Ha valaki azt szeretné, hogy ne legyen vérzése, akkor orvosa egyetértésével az első huszonegy tabletta után rögtön elkezdheti a következő levelet. A tudomány jelenlegi állása szerint nem káros, ha így jó néhány vérzés kimarad, de azért egy évnél hosszabb ideig tartó folyamatos szedést nem javasolnak. A másik fő csoport az egy összetevős fogamzásgátlóké, amelyek csak gesztagénből állnak. Léteznek különböző hatóanyag-tartalmú és típusú tabletták, valamint olyan hormontartalmú eszközök, amelyek a máj és az emésztőrendszer kikerülésével hatnak: ilyen a csak gesztagént tartalmazó három hónapos injekció, a gesztagén hormont kibocsátó spirál, az ösztrogént és gesztagént tartalmazó tapasz, valamint az ugyanilyen összetevőket kibocsátó hüvelygyűrű. – A nőgyógyásznak mindig egyénileg kell mérlegelnie, meddig ajánlja ezeket a módszereket, és a sok rendelkezésre álló változat közül melyiket. Az ideális, kétkomponensű tablettát szedő, harmincöt év feletti nő nem dohányzik, karcsú, teljesen egészséges, nem szenved migrénektől, nincs menstruáció előtti tünetegyüttese, aktív életmódot él, vagyis naponta legalább fél órát sportol, nincs hajlama a mélyvénás trombózisra. Ha az illető negyven felett továbbra is egészséges, akkor folytathatja a szedést akár addig is, amíg esetleg áttér a változókor miatti hormonpótlásra. Ám ennek feltétele a félévente ismételt nőgyógyászati vizsgálat. Negyvenöt felett, ha még mindig a hormonális fogamzásgátlás mellett döntünk, célszerű az egykomponensű, csak gesztagént tartalmazóra váltani – fejti ki dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász.
A csak gesztagént tartalmazó tabletta, injekció vagy spirál a használat első fél évében okozhat rendszertelen vérezgetést, utána azonban egyáltalán nem jelentkezik vérzés – többek közt ez az oka annak, hogy Magyarországon a korai változókor idején jelentkező vérzészavarok kezelésére is bevetik ezeket a lehetőségeket. Valamivel később, a változókor miatti egyre fokozódó ösztrogénhiány-tünetek miatt (hőhullámok, depresszió, alvászavar, nyálkahártyák szárazsága) olyan is előfordul, hogy az ösztrogén hormon pótlásának megkezdése mellett továbbra is bent hagyják a spirált.

Fogamzásgátlás haladóknak

Esemény után

– Tapasztalataim és a statisztikák szerint ritka az abortusz a negyvenesek körében. Sokkal több fiatalt, fiatalkorút érint, akiknek ez az első terhességük, az idősebbeknél pedig inkább azokat, akik egyedülállóak, és alkalmi kapcsolataik vannak. Kevésbé köztudott, hogy ilyenkor nemcsak a meglehetősen nagy gesztagénhormon-adagot tartalmazó esemény utáni tabletta (hetvenkét órás fogamzásgátlás) jön szóba, hanem a méhen belüli eszköz, azaz spirál is, amit az aktus után öt napon belül kell felhelyezni ahhoz, hogy megakadályozhassa az esetleg megtermékenyült csírasejt beágyazódását – tudtuk meg szakértőnktől, dr. Boros Judittól.

Tablettával a klimax ellen?

Ha valaki úgy döntene, hogy a felvilágosítás ellenére folytatja a kétkomponensű tabletta szedését, ezzel akár jóval ötvenen túlra tolhatná ki a klimax bekövetkeztét. Ekkor már többszörösére fokozódik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ezért ez csupán elméleti felvetés. Persze a következő kérdés, ami felmerül, hogy egyáltalán meddig kell foglalkozni a fogamzásgátlással. A szakirodalom szerint ötvenegy évesen már kivételesen ritka a spontán teherbe esés. Ha valaki nem kap hormonokat, és egy éve nem menstruált, akkor abból indulhatunk ki, hogy már csak csodával határos módon eshetne teherbe.

Miért nem a férfiak?

Fogamzásgátlás haladóknakA kérdés teljesen jogos, hiszen a gumi óvszer előírás szerinti használatánál egyszerűbbet, mellékhatásmentesebbet és biztonságosabbat (gondoljunk a nemi fertőzésekre is!) nem találtak még ki. Nő is a népszerűsége, ám sok férfi hallani sem akar erről a lehetőségről. Így az igazi üzlet még mindig a női fogamzásgátlásban van, annak tökéletlensége és mellékhatásai ellenére is. Induljunk ki az egyszerűség kedvéért a női hormonális fogamzásgátlás egyik gyakran tapasztalt, de ritkán szóvá tett mellékhatásából, a szexuális étvágy erőteljes csökkenéséből, néha megszűnéséből. – Volt olyan páciensem, aki a féléves kontrollra érkezve elmondta: a tabletta nála olyannyira hatásos, hogy azóta nem is kívánja a szexet. Persze egyáltalán nincs minden nőre ilyen hatással a tablettaszedés, mert a libidó az agyban dől el. Ám logikus módon, ha a természetes hormonokat kikapcsoljuk, a fokozott természetes szexuális étvágy is szünetelhet – tudtuk meg szakértőnktől.

Természetes szabályozás

A hüvelyben vagy a szájban mért ébredési alaphőmérséklet változásából, a méhnyaknyák sűrűségének és mennyiségének megfigyeléséből, valamint a méhszáj önvizsgálatából elég pontosan meg lehet állapítani, melyek a ciklus termékeny napjai, és akkor kerülni lehet a szexet. Igaz, hormonális okokból általában épp ilyenkor a leghevesebb a vágy, ráadásul nem is mindig a nagykönyv szerint alakul a termékenység, hiszen rendkívüli peteérés is bekövetkezhet. Ezért szakértőnk ezt a módszert azoknak ajánlja, akik hajlandók az így esetleg becsúszó terhességet ajándékként elfogadni. A módszer másik hátránya, hogy a negyvenes években, a változókor idején már előfordulhatnak peteérés nélküli ciklusok, amikor a megfigyelt jelek az egész ciklus során termékenységre utalnak a magas ösztrogénszint miatt. Ilyenkor más fogamzásgátlást, például gumi óvszert lehet alkalmazni. A megszakított aktus vagy az önmegtartóztatás ugyan jobb hatásfokú, mint a fiatalabb, hevesebb és termékenyebb években, ám továbbra sem számít megbízható módszernek.

Végleges megoldások

A családtervezés befejeztével mindkét nemnél felmerül a végleges meddővé tétel lehetősége. A jelenlegi törvények szerint ennek nincs semmilyen előfeltétele a nagykorúságon és a féléves várakozási-gondolkodási időn kívül, amely alatt két ízben, három hónap különbséggel kell tanúk előtt nyilatkozatot tenni a szándék eltökéltségéről. A műtétért fizetni kell. A leggyakoribb okok, amelyek miatt mégis megbánhatják: válás, új partner, vagy az, ha az illető mégis további gyereket szeretne. Bár a férfi meddővé tételénél kikísérleteztek már ideiglenes megoldást is, ez a világon sehol sem számít elterjedt gyakorlatnak. Nőknél altatásban végeznek laparoszkópos beavatkozást, melynek során a petevezetéket hőhatással teszik átjárhatatlanná. A művi meddővé tétel szabadáras, 50-70 000 Ft, két nap kórház, hat hónap várakozási idővel. A Pearl-index: 0,1-0,5%

Ha bővebben érdekel részletes leírás a különféle konkrét fogamzásgátlók mellékhatásairól és alkalmazásáról: www.pharamindex.hu.

Hová tűnik a vágy?
2010 májusában publikált vizsgálat szerint a hormonális fogamzásgátlást alkalmazó nők harminchárom százalékánál jelentkezett szexuális diszfunkció, amin orgazmusképtelenséget, libidócsökkenést, szexuális érdektelenséget, hüvely-szárazságot értenek. Léteznek férfiak számára is hormonális fogamzásgátlók, amelyek már a klinikai kipróbáláson is túl vannak, ám gyártásuk és forgalmazásuk nem indult meg. Az elemzések szerint ennek egyik fő oka pontosan ugyanez: a használat következtében erőteljesen jelentkező szexuális diszfunkció. Ám míg egy férfi esetében, mondjuk, az erekció hiánya lehetetlenné teszi magát a közösülést, a nőnél ilyenkor tablettaváltást vagy síkosító használatát javasolják.

 

Mit, hol, mennyiért?
Dr. Boros Judit: Nem elég beugrani a nőgyógyászhoz és receptet felíratni! A jó választást vizsgálat, hosszú beszélgetés (korábbi és jelenlegi betegségekről, szülészeti eseményekről, a terhességek lefolyásáról, a családban előforduló betegségekről) és laborvizsgálatok előzik meg a hormonális fogamzás-gátlás első alkalmazása előtt és akkor is, ha az illető ebben már nem számít kezdőnek, de elmúlt harmincöt éves. A döntést cél-szerű az aktuális egészségi állapotától függően fél-egy évente felülvizsgálni. Panasz esetén természetesen akár közben is!

%: feltüntettük, hogy száz nő közül, aki az előírásoknak megfelelően használja az adott fogamzásgátlót, hány lesz terhes az első év során.

  • 0,6% – egyszerű spirál (méhen belüli eszköz) 5-10 000 Ft/db, öt-tíz évig használható, receptre, gyógyszer-tárban kapható
  • 0,2% – hormonkibocsátó spirál 47-50 000 Ft/db, öt évig használható, receptre, gyógyszertárban kapható, általában előre meg kell rendelni
  • 0,3% – fogamzásgátló tabletta 1700-2300 Ft/havi adag, receptre, gyógyszertárban kapható
  • 0,3% – Hormonkibocsátó hüvelygyűrű 3580 Ft/db, egy hónapra oldja meg a fogamzásgátlást, receptre, gyógyszer-tárban kapható
  • 0,3% – injekció nőknek 1526 Ft/adag, három hónapig biztosít fogamzásgátlást, receptre, gyógyszertárban kapható
  • 0,3% – hormonkibocsátó tapasz nőknek 2662 Ft/3 db, egy hónapra biztosít fogamzásgátlást. Receptre, gyógyszertárban kapható
  • 18% – spermaölő hatású helyi fogamzásgátlók kúp, hüvelytabletta, krém  1636-4700 Ft/10-12 adag, recept nélkül, gyógyszertárban kapható
  • 2% – gumi óvszer férfiaknak 100-200 Ft/db, alkalmi használatra, szinte bárhol kapható
  • 5% – gumi óvszer nőknek 1923-1300 Ft/db, a megrendelt mennyiségtől függően, minimális rendelésszám tizenkét darab, www.kondomkiraly.hu
  • 5% – gumi óvszer nőknek 1923-1300 Ft/db, a megrendelt mennyiségtől függően, minimális rendelésszám tizenkét darab, www.kondomkiraly.hu
  • 6% – pesszárium nőknek 30-50 euró/db, két-három évig használható megfelelő karbantartás mellett, Pharmafutárral rendelhető meg, mert csak külföldön kapható.

 

Fogamzásgátlás haladóknakA cikkünk a Nők Lapja Egészség augusztusi számában jelent meg.

A magazin legfrissebb számának tartalmából:

  • Mitől alszunk jobban?
  • Zsírok – barát vagy ellenség?
  • Stroke: három órán múlik
  • Tízórai, uzsonna – 12 egészséges tipp

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top