Egészség

Terhesség és bőrváltozások

A fogantatás pillanatától kezdve számos változás kezdődik szervezetben, mely a magzat egészséges fejlődését szolgálja. A pocak gömbölyödése mellett a várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások hatásai a bőr és a haj állapotában is egyaránt jelentkeznek.

Bőrápolás

– Várandósság alatt rendszerint a természetes összetevőket tartalmazó készítményeket részesítjük előnyben, hiszen szeretnénk minden felesleges vegyszertől, illatanyagtól megóvni szervezetünket. Érdemes azonban a korábban jól bevált termékeket megtartani, mert elképzelhető, hogy az új kozmetikumok allergiás reakciót, vagy irritációt váltanak ki – figyelmeztet dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus. A terhesség alatt egyéntől függően az arcbőr zsírosabb lehet, mitesszerek, pattanások jelenhetnek meg, vagy épp szárazzá, érdes felületűvé válhat. A probléma kezeléséhez érdemes bőrgyógyász, kozmetikus segítségét kérnünk. A várandósság időszakára jellemző a verejtékmirigyek fokozott termelődése is. Fürdéshez a lúgos hatású tusfürdők, szappan helyett olyan fürdőszert válasszunk, amely a bőr pH-értékével megegyező, vagy semleges vegyhatású.

Csíkok nélkül

A magzat növekedésével a has körfogata folyamatosan növekszik. Jórészt alkati tulajdonságok és öröklött tényezők kérdése, hogy milyen mértékben kell küzdenünk a terhességi csíkok kialakulása ellen. Érdemes már a terhesség első hónapjától, erre a célra speciálisan alkalmazható készítményekkel rendszeresen krémeznünk nem csak a has, de a mellek és a csípő területét is, hiszen striák itt is megjelenhetnek. A terhesség utolsó harmadában, a bőr nagyfokú megnyúlását követően jelentkező viszkető érzést is csökkenthetjük rendszeres krémezéssel.

Színváltozás

Terhesség és bőrváltozásokA terhesség alatti hormonális változások miatt a meglévő szeplők, májfoltok sötétebbek lesznek, az anyajegyek színe, mérete is változhat, mely általában jóindulatú, de érdemes bőrgyógyász szakorvossal ellenőriztetni.  A nyak, hónaljak, mellbimbó területén gyakran jelennek meg bőrszínű, nyeles növedékek is, melyek bőrgyógyászaton eltávolíthatók.
Az emlőbimbó és az emlőudvar is sötétebbé válhat, a has középső vonalán is kialakulhat egy sötétebb csík. Ezek a változások a szülés után rendszerint elmúlnak. A pigmentációs zavarok megelőzésére a szabadban télen is használjunk megfelelő faktorszámú fényvédőt, naptejet.

Hajápolás

A várandósság alatt a fokozott faggyútermelődés miatt a hajas fejbőr is zsírosabbá válhat, így gyakoribb hajmosásra lehet szükség. Ebben az időszakban javasolt az erős fodrászati vegyszerek kerülése, inkább hajszínezőket alkalmazzunk. A terhességet fenntartó hormonok fékezik a szőrzet és a haj hullását, így a várandósság alatt csodás hajkoronára tehetünk szert, azonban a szülést követő 1.-5. hónap tájékán intenzív hajhullást tapasztalhatunk. Hajunk megközelítőleg gyermekünk egy éves születésnapjára éri majd el eredeti, terhességünk előtti állapotát.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top