Egészség

Testsúlycsökkentés műtéttel?

Tízszeresére nőtt a testsúlycsökkentő műtétek száma 2000 óta az angol kórházakban - állapították meg pénteken közzétett tanulmányukban brit kutatók.

A The British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban megjelent írás arra is felhívja a figyelmet, hogy a  gyomorgyűrű-beavatkozáson átesett embereknél csökkenhet a korai halálozás kockázata, valamint az egészségügy kiadásaira is jótékony hatással van a trend.

A nagyfokú elhízás műtéti kezelésekor vagy gyomorgyűrű elhelyezésével, vagy úgynevezett gyomor bypass műtéttel, esetleg a gyomor egy részének eltávolításával csökkentik a gyomor méretét. Az Imperial College London kutatói 2000 áprilisa és 2008 márciusa közötti angliai adatokat elemeztek. Összesen 6953 gyomorszűkítő műtétre került sor ebben az időszakban, az operációk száma a 2000-es 238-ról 2007-re 2543-ra emelkedett.

Testsúlycsökkentés műtéttel?

A páciensek állapotát a műtét után egy évvel és 30 hónappal is kontrollálták. Kiderült, hogy a halálozás, valamint az esetleges újabb kórházi kezelés szempontjából is jobb eredményeket adott a gyomorgyűrű elhelyezése, mint a gyomor bypass műtét.
A brit Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) a költséghatékonysági elemzések alapján a súlyos mértékben elhízott embereknek ajánlja ezeket a műtétetek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top