Egészség

Rendkívüli helyzetek – extra folyadékbevitel

Vannak helyzetek, amikor az "előírt" mennyiségű folyadéknál többet kell elfogyasztanunk ahhoz, hogy meglegyen a folyadékpótlás és -vesztés egyensúlya.

1. Fizikai aktivitás

Sportolás/mozgás során a szervezet hőt termel, ezért nagyobb mennyiségű folyadékra van szüksége, hogy ezt a változást stabilizálni tudja. Éppen ezért fontos, hogy a sporttevékenység megkezdése előtt, alatt és után megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk.

2. Forróság/kánikula

A melegben sokkal nagyobb a folyadékigénye a szervezetnek. A fokozottabb folyadékvesztés következtében gyorsabban dehidratálttá válhatunk, ezért nagyon fontos, hogy kompenzáljuk az elveszített folyadékmennyiséget, lehetőség szerint ásványvíz/forrásvíz bevitellel. A gyümölcsök és levesek is ajánlottak ilyenkor.

Rendkívüli helyzetek – extra folyadékbevitel

3. Terhesség, szoptatás

A gyermeket váró kismamák és szoptató nők folyadékigénye sokkal nagyobb. Nélkülözhetetlen a fokozott igény pótlása terhesség esetén:
–    hogy „támogassa” a megnövekedett vértérfogatot,
–    hogy fokozza a magzatvíz képződését, amelyben a méhmagzat úszik.
A szoptatás során a megfelelő mennyiségű tejképződés érdekében több mint 2l folyadék bevitele javasolt a kismamák számára naponta.

4. Láz

A normál testhőmérséklet – amennyiben egészségesek vagyunk – 36-37oC között van. A gyermekeké ennél lehet picivel magasabb. A 37-38 °C között „csak” hőemelkedésről, 38 fok felett azonban már lázról beszélünk. A 40°C feletti magas láz már komoly megterhelést jelent a szervezet számára és különösen kisgyermekek esetében veszélyt jelenthet. A megfelelő folyadékpótlás már hőemelkedés esetén is kiemelten fontos. Kínáljuk meg a gyermeket ásványvízzel/forrásvízzel, de a gyümölcslé és a tea is megfelelőek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top