Egészség

Mi az oka az éjszakai légzészavaroknak?

Egy új amerikai vizsgálat kapcsolatot talált a légszennyezettség és az alvás közbeni légzéskimaradás, más néven az alvási apnoé között.

Az éjszakai légzészavaroknak több formája van: a legismertebb közülük az alvási apnoé, amikor a betegnek éjszaka többször is kimarad a lélegzete, és ez felébreszti. Sok esetben az apnoéban szenvedők fel sem ismerik a betegségüket, pedig az szív- és érrendszeri problémák, illetve stroke kialakulásához is vezethet.

A légszennyezés az oka az apnoénak?

A tanulmány szerzői egy 1995 és 1998 között elvégzett, több mint 6000 ember alvási szokásait feltérképező vizsgálat adatait elemezték és vetették össze hét amerikai város légszennyezettségi adataival. Arra a következtetésre jutottak, hogy az apnoés panaszok száma megemelkedett, amikor a hőmérséklet (bármilyen évszakban) magasabb lett. Nyáron, amikor a légszennyezettség nagyobb volt a vizsgálatba bevont városokban, szintén több volt az apnoés beteg. Antonella Zanobetti, a tanulmány egyik szerzője szerint a jelenség magyarázata, hogy a szennyező részecskék a központi idegrendszerre és a felső légutakra egyaránt hatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top